• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alminu Kaplanu nagrada "Kočićevo pero" za knjigu "Kućni ljudi"

Autor Dušan Volaš

Žiri Zadužbine "Petar Kočić" donio je jednoglasnu odluku da nagradu "Kočićevo pero" za jesen 2022. godine dodijeli književniku Alminu Kaplanu za knjigu "Kućni ljudi" u izdanju Izdavačke kuće "Bajbuk" (Buybook) iz Sarajeva, sopšteno je iz Zadužbine.

 Književna nagrada Kočićevo pero ove godine ide Alminu Kaplanu Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Ističe se da se književna nagrada "Kočićevo pero" dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Navodi se da su žiri činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Jergović je istakao da je Almin Kaplan jedan od najznačajnijih BiH i južnoslovenskih pisaca prvog naraštaja nakon Jugoslavije.

"Pisac vrlo snažne zavičajne ukorijenjenosti, u tematskom, ali i u jezičnom smislu, istovremeno je, na krajnje osviješten način, i pisac cjeline svog svijeta, koji se prostire dokle god je knjiga i pisaca koje Kaplan čita na svom jeziku", rekao je Jergović.

On je naveo da je knjiga "Kućni ljudi" roman-dnevnik i da se bavi svakodnevicom porodičnog života, obradom zemlje, tihom dramom života među ljudima i narodima na ovom dijelu Balkana, početkom treće decenije novog milenijuma.

U saopštenju se navodi da će nagrada "Kočićevo pero", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, biti svečano uručena laureatu u petak, 11. novembra, u 12.00 časova na međunarodnom sajmu knjiga "Interliber" u Zagrebu na štandu Izdavačke kuće "Bajbuk".

MONDO/Srna

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop