• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šta ima novo u Parizu?" Ima izložba na kojoj učestvuju umjetnici iz Banjaluke i Bijeljine (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izložbi "Šta ima novo?" otvorena je u četvrtak u Kulturnom Srbije Republike Srbije u Parizu u okviru proslave pedeset godina ove ustanove. Na zložbi učestvuju i umjetnici Pavle Golijanin iz Bjeljine i Vladimir Klepić iz Banjaluke.

 Izložba šta ima novo u Parizu Izvor: Kulturni centar Srbije u Parizu

U pitanju je izložba petnaest umjetnica i umjetnika, studenata doktorskih studija Akademije umjetnosti u Novom Sadu.

Izložba predstavlja stvaraoce koji se izražavaju u medijima grafike, slikarstva, videa, skulpture ili rade na graničnim područjima između umetnosti i dizajna ali ne čine formalnu umjetničku grupu.

Po riječima Igora Antića, umjetnika iz Pariza i kustosa ovog projekta, "ideja je bila da se prikažu mogućnosti, dileme i specifičnosti te umjetnosti koja dolazi i donosi novine, kao i da se ona uporedi sa savremenom umjetnošću u Francuskoj".

Izložena su djela Sare Apostolović, Višnje Nikolić, Pavla Golijanina, Jelene Simić, Nore Ljubanović Evetović, Đorđa Markovića, Vesne Pavlović-Pažđerski, Vladimira Markoskog, Andrijane Vasiljević, Seada Zejnelagića, Stefane Jovanović, Smiljane Kojić Grandić, Vladimira Klepića, Milene Cvetković i Sunčice Pasuljević Kandić.

"Kroz svoja djela ti stvaraoci predlažu matrice za razmišljanje, kritiku i nova estetska rešenja. Oni se uz poetičnost, humor i skepticizam identifikuju sa kartografima, naučnicima, sociolozima, istoričarima, zanatlijama, čak i maskotama u reklamnim kostimima, da bi proširili granice poznatog i ispitali civilizacijske apsurde i ekscese, tradiciju, mitove, sisteme vrijednosti i emocije koje umjetnost može izazvati", saopšteno je nakon otvaranja.

"Izložba oko koje su okupljeni predstavlja otvoreni sistem, a ne završen proizvod i ona je poziv na dijalog o duhu vremena u kom živimo", naveo je Antić u predgovoru kataloga.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture republike Srbije a njegov nosilac je Akademija umjetnosti u Novom Sadu. Izložba će trajati do 26. januara 2024.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop