• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugo "Žensko pero" Gordani Ćirjanić za "Poljubac"

Književna nagrada lista "Politika Bazar" po drugi put je pripala je Gordani Ćirjanić za roman "Poljubac".

 Drugo "Žensko pero" Gordani Ćirjanić za "Poljubac"  Izvor: MONDO

Književna nagrada lista "Politika Bazar" po drugi put je pripala je Gordani Ćirjanić za roman "Poljubac", u izdanju " Narodne knjige", saopštila je danas predsednica žirija prof. dr Neda Todorović.

Na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga, ona je rekla da je žiri odluku doneo jednoglasno, a u najužoj konkurenciji bila je knjiga priča "Plišani soliter" Ane Vukčević.

U žiriju su, pored Todorovićeve, bili Nenad Šaponja, Radovan Popović, Rajko Lukač i Ljiljana Jovanović.

Nagrada " Žensko pero" ustanovljena je pre osam godina, sa ciljem da se podrže i ohrabre žene pisci, a pokrovitelj je Fond "Filip i Maldena Cepter", koji daruju 5.000 evra i zlatno naliv pero.

Da je nagrada stekla visoki rejting potvrđuje podatak da su na konkurs pristigle 42 knjige (romani i zbirke priča) koje odgovaraju propozicijama.
Ćirjanićeva je dobila prvi put ovo priznanje 2000. za "Poslednje putovanje" i delila ga je sa Marijom Jovanović, koja je nagrađena za " Spletkarenje sa sopstvenom dušom".

Glavna urednica "Bazara" Branka Jeremić Subota je podsetila da je časopis pokrenut pre 44 godine i ostao je "srpski brend" štampan ćirilicom, ali nije ostao "dinosaurus" već se prilagodio novim vremenima, što podrazumeva i ovu nagradu.

Koliko dela koja su dobila ovo priznanje imaju trajnu vrednost pokazaće vreme, ali već sada se može konstaovati da su sve autorke koje su je dobile veoma popularne kod čitalaca" , primetila je Jeremić-Subota .

Gordana Ćirjanić, već odavno etablirana kao pesnikinja, pisac putopisa i nekoliko romana koji su nagrađivani i bili su u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, nije krila radost što je ponovo dobila "Žensko pero", bez obzira na to što se radi o nagradi za koju je rekla da je "omeđena polom pisca".

"Nagrada je za mene podsticajna i pravi novi vetar u moja jedra, a i roman koji je tokom protekle godine i sam prohodao ovim će dobiti šansu da stekne veći krug čitalaca" ocenila je ona.

Nagrada će biti uručena 11. juna, u Domu Narodne skupštine, najavili su organizatori.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop