• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pionirka srpske kostimografije: Festival u čast Milice Babić Andrić od 16. do 19. aprila u Šamcu

Autor Dušan Volaš

U Šamcu će se od 16. do 19. aprila održati treći festival "Milica" u čast Milice Babić Andrić, prve srpske školovane kostimografkinje, pionirke pozorišne i filmske kostimografije na ovim prostorima, supruge nobelovca Ive Andrića.

 Festival "Milica" u Šamcu Izvor: Centar za kulturu Šamac

Milica Babić rođena je u Šamcu 1909. godine u trgovačkoj porodici, otac Stevan Babić bio je trgovac, a majka Zorka Babić (rođena Pisarević) podsticala je kćerke da se bave umjetnošću. Bila je naš prvi školovani kostimograf, koja je svoje obrazovanje sticala u Beču, Parizu i Berlinu.

Bila je udata za diplomatu, pravnika i književnog prevodioca Nenada Jovanovića, a nakon njegove smrti stupila je u brak sa književnikom, nobelovcem Ivom Andrićem s kojim je nakon dodjele Nobelove nagrade živjela u Herceg Novom gdje je i preminula, 1968. godine.

Možda će vas zanimati

Uradila je oko 300 kostimografija za pozorišne predstave, operu i balet u periodu od 1930. do 1964. godine. Stalno je bila zaposlena u Narodnom pozorištu Beogradu, a sarađivala je i sa pozorištima iz Zagreba, Sarajeva, Novog Sada, Niša, Ljubljane, Skoplja... U Sarajevu je radila na osnivanju prvog baleta, a u Dubrovniku kao član Upravnog odbora na osnivanju prvih Dubrovačkih ljetnih igara.

Izvor: Centar za kulturu Šamac

Osim što je pionirka pozorišne kostimografije, Milica Babić opremila je i naše prve igrane filmove. Godine 1934. preuzima još jedan posao koji se u našim prilikama mora smatrati pionirskim. U novoosnovanoj Glumačkoj školi Narodnog pozorišta u Beogradu Milica Babić postaje prvi predavač za predmet Istorija kostima i perike koji obuhvata raspon od antike do druge polovine 19. vijeka, uključujući predmete Nacionalna nošnja i Moderna stilizacija kostima. Takođe, bila je profesorica i na prvoj Filmskoj akademiji u Beogradu.

Dok je boravila u Berlinu, u diplomatskoj misiji kao pratnja svom prvom suprugu, Nenadu Jovanoviću, Andrićevim atašeom za štampu, bila je dopisnik Politike.

Možda će vas zanimati

Za rad na polju kostimografije dobila je nekoliko značajnih nagrada. U prvom redu to je Orden sa zlatnim vijencem kojim je 1949. godine odlikovao predsjednik Republike. Prva je dobitnica nagrade Sterijinog pozorja u Novom Sadu za kostimografiju u predstavi "Kir Janja" 1956. godine, u izvođenju zagrebačkog pozorišta. Kao zaslužni građanin odlikovana je plaketom grada Beograda 1964. godine.

Njen lik i djelo prekrivao je zaborav. U njenom rodnom gradu kao i na području cijele Republike Srpske do pokretanja ovog projekta nije realizovan niti jedan drugi projekat čiji bi cilj bio popularizacija lika i djela Milice Babić Andrić

Centar za kulturu Šamac u saradnji sa Opštinom Šamac već tri godine radi na ovom projektu. Kroz projekat ostvrena je saradnja sa najznačajnijim ustanovama kulture iz regiona: Narodnim pozorištem u Beogradu, Muzejom grada Beograda, Muzejom pozorišnih umetnosti Srbije, Zavičajnim muzejom Travnik i Rodnom kućom Ive Andrića, Kancelarijom za kulturnu diplomatiju iz Beograda i Kulturnim centrom Ivo Andrić iz Višegrada.

Prošle godine uz podršku Opštine Šamac, Ministartsva prosvjete i kulture RS i Eparhije zvorničko-tuzlanske otvorena je i Spomen kuća Milice Babić Andrić. U Spomen kući nalazi se građa iz Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Muzeja Narodnog pozorišta Srbije. Takođe, urađene su i tri replike kostima na osnovu originalnih skica Milice Babić Andrić. Ministarstvo prosvjete i kulture upisalo je Milicu Babić Andrić u red znamenitih ličnosti Republike Srspke uz Ćopića, Kočića, Dučića itd.

PROGRAM TREĆEG FESTIVALA MILICA

Festival će otvoriti prvak srpskog glumišta, Tihomir Stanić, monodramom "Na drini ćuprija".

Drugog dana festivala, u Galeriji Stari sat, prezentacijom istorijata, muzejske i kulturne djelatnosti predstaviće se Kuća nobelovca Iva Andrića iz Herceg Novog. Posjetioci izložbe imaće priliku da vide lične predmete Milice Babić Andrić i Ive Andrića koji se čuvaju u Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom.

Takođe, drugog dana festivala, u Spomen kući Milice Babić Andrić, biće otvorene i radionice kostimografije u kojima će učešće uzeti polaznici iz Travnika i učenici osnovnih i srednje škole iz Šamca. Radionice će biti održane i svih narednih dana tokom trajanja festivala.

Trećeg dana festivala, u Kino sali Šamac, posjetioci će imati priliku pogledati predstavu "Djelidba" u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Aleša Kurta. Kamerni teatar je, sa skoro šest decenija postojanja, jedno od najaktivnijih pozorišta u BiH i regionu.

Četvrtog dana festivala, u Galeriji Stari sat, biće otvorena izložba radova nastalih na radionicama kostimografije.

Izvor: Centar za kulturu Šamac

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop