• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Preneseno sećanje" u Muzeju primenjene umetnosti

Izložba porodičnih foto-albuma iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti "Preneseno sećanje" trajaće do 17. juna

  "Preneseno sećanje" u Muzeju primenjene umetnosti Izvor: MONDO


Prema konceptu autorke izložbe, kustosa u Odseku za fotografiju i primenjenu grafiku MPU Jelene Perić, to je jedna u nizu tematskih izložbi na kojima se predstavljaju muzejske zbirke, u ovom slučaju to su foto albumi iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Pojava foto-albuma, kao i same fotografije, usko je vezana za uspon građanske klase, i u velikoj meri uslovljena promenama u strukturi porodice i građanskog enterijera 19. veka.

O pojavi albuma za fotografije u Srbiji nema pouzdanih podataka. Gotovo sa sigurnošću se može reći da nisu izrađivani u domaćim knjigovezačkim radionicama, već su se uvozili iz inostranstva, najviše iz Nemačke i Austrougarske.

Kolekcija albuma za fotografije MPU sadrži 37 predmeta, nastalih u periodu od 1860. do 1940. godine.

Među njima je značajan broj onih čije je poreklo poznato i koji su sačuvani kao celine, u potpunosti ili najvećim delom sa originalnim izborom i rasporedom fotografija, poput albuma koji su pripadali poznatim istorijskim ličnostima - Svetozaru Miletiću, Anastasu Jovanoviću, Marku Ristiću ili više ili manje poznatim građanskim porodicama - Predić, Jakovljević, Petrović, Antula, Zorić, Smederevac i Vladarski.

Album za fotografije 19. veka, sačinjen prvenstveno od porodičnih portreta, bio je oblikovan kao vizuelna genealogija porodice. Opremljen kao monumentalni kodeks, sa raskošnim povezom i dekorisanim stranicama, foto-album je predstavljao reprezentativnu porodičnu memorabiliju, koja je bila deo privatne kolekcije, vredan eksponat kućnog muzeja.

Porodične albume 20. veka ne čine statični portreti članova porodice, rođaka i prijatelja, već najvećim delom snimci koji beleže trenutke iz svakodnevnog života.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop