• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nizu knjiga zabranjeno učešće na sajmu u Kairu

Nizu knjiga, medju kojima su dela Milana Kundere, zabranjeno je učešće na Medjunarodnom sajmu knjiga u Kairu, saznaje Frans pres od izdavačkih kuća.

 Nizu knjiga zabranjeno učešće na sajmu u Kairu Izvor: MONDO

Štandovi na sajmu knjiga u egipatskoj prestonici, koji važi za najznačajniji u arapskom svetu, preplavljeni su islamističkim štivom. S druge strane, bez obrazloženja je zaplenjeno nekoliko dela zapadnih autora i arapskih sekularista.

"Egipatske vlasti nisu navele nikakve razloge. Nismo obavešteni niti smo konsultovani o takvim merama a knjige nam nisu vraćene", rekla je direktorka libanske izdavačke kuće "Dar al-Adab" Randa Idris.

Zabranjena su četiri romana Milana Kundere, češkog pisca koji ima francusko državljanstvo, a koja su prevedena na arapski. Medju njima su "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i "Knjiga smeha i zaborava", navela je Randa Idris.

Ista sudbina je zadesila knjige marokanskog autora Muhameda Šukrija, koje je objavila izdavačka kuća "Al-Džamal", sa sedištem u Nemačkoj.

Zaplenjen je i roman novinara Ibrahima Badija, posvećen rušenju tabua u Saudijskoj Arabiji, kao i roman Libanke Hanan el-Šeik o životu žena u zemljama Persijskog zaliva i homoseksualnosti.

Delo istaknutog libanskog pisca Elijasa Hurija, koji je sebe opisao kao ateistu, laika i levičara, takodje je zabranjeno, kao i knjiga Libanke Alaui Sob.

Medju zaplenjenim delima je i knjiga Sirijca Isama Mahfuza, koji razmišlja da emigrira u Nemačku pošto je postao meta islamista.

Na egipatskoj granici su zaustavljeni i istorijski roman francuskog autora Ibera Prolonžoa "Le baiser de Judas" (Poljubac Jude), kao i zbirka posvećena Če Gevari.

Sajam knjiga u Kairu traje do 4. februara.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop