• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vladislav Ribnikar" ide dendiju

Vizuelni projekat „New Dandy“ Predraga Pedje Neškovica dobio je Politikinu nagradu “Vladislav Ribnikar”, za najbolju izložbu u 2007. godini.

 "Vladislav Ribnikar" ide dendiju Izvor: MONDO

Ova izložba osvojila je publiku i stručnu javnost, a žiri je ocenio kao studiozan i profesionalno razgradjen projekat koji proširuje granice umetničkog izražavanja, čime je i zaslužila da dobije ovu prestižnu nagradu koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošcu i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”.


Iz najužeg izbora u kome su se našli sledeci umetnici: Anica Vučetić, Vladan Radovanović, Čedomir Vasić, Branimir Karanović, Pedja Nešković i Slobodan Trajković, "New Dandy", originalnog beogradskog dendija i buvljak eksperta Pedje neškovića, čiji je odnos prema umetnosti i ličnom stilu već skrenuo pažnju najšire javnosti i probio granice umetničkog ka kategorizaciji savremenog življenja, zvanoj lifestyle.


"Dendizam je zapravo isticanje mišljenja koje se razlikuje od drugih, nastojanje da pokažemo ostalima šta su mogli da urade, a nisu. Novi dendizam je neka vrsta rekapitulacije u novom vremenu, plasiranje nove elegancije, nove posebnosti. Zato u video-radu koji je prezentovan na izložbi nosim ekskluzivnu garderobu koja nije u masovnoj upotrebi.Kao i moda, i umetnost je proizvodnja novih stvari", rekao je Nešković za Politiku, komentarišući nagradjenu izložbu.


Na postavci multimedijalnog karaktera u galeriji O3one, Predrag Neškovic se u mediju videa, fotografije, objekata, asesoara i fotoskrinova na provokativan, vedar ali i ironičan način bavio problemima umetnosti, ponašanja i mode s jedne strane kao i univerzalnim problemima društvenih relacija u kontekstu vremenskog protoka s druge strane.


U bogatom opusu Predraga Neškovica vidljiv je napor da spoji dva sveta - svet svakodnevice obojen vedrinom trivijalnosti, detinjarija i kiča i prostor umetnosti u kome se ove senzacije artikulišu u jedan komplikovaniji umetnički govor što sve zajedno njegovo delo čini stalno aktuelnim.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop