• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljiljana Đurić nova predsednica SDUS

Dvogodišnji mandat glumica dobila sa 57 glasova.

 Ljiljana Đurić nova predsednica SDUS Izvor: MONDO

Glumica Ljiljana Đurić izabrana je za predsednicu Saveza dramskih umetnika Srbije (SDUS) u narednom dvogodišnjem mandatu, tajnim glasanjem na skupštini održanoj u pozorištu "Slavija".

Đurićeva je dobila 57 glasova, a jedini protivkandidat i dosadašnji predsednik Milan Gutović, 18 glasova.

Đurićeva je najavila da predstoji "važan posao dovođenja SDUS i drugih umetničkih udruženja u zakonske okvire, kako ih ne bi ugrožavale česte smene partija na vlasti". ‚

Ona je podsetila da se na krovni Zakon o kulturi još čeka, zbog formiranja nove republičke skupštine.
"Potrebni su nam socijalna sigurnost i za samostalne i za penzionisane dramske umetnike, novi Zakon o udruženjima, jer se koristi onaj iz 1984. godine, kao i osnivanje Nacionalnog saveta za kulturu, da kulturna politika ne bi zavisila od promena vlade", naglasila je Đurićeva.

Jedan od prioriteta biće ponovno pokretanje "Ludusa", jedinih pozorišnih novina u jugostočnoj Evropi, koje izdaje SDUS. List nije zvanično ugašen, ali ne izlazi već godinu dana zbog nedostatka para.

"Započela sam kontakte sa opštinama koje nemaju pozorište da nam ustupe neke prostore u kojima bi se uz malo sređivanja moglo igrati, što bi značilo posao za više kolega", navela je Đurićeva, dodajući da je nužno i bolje povezivanje sa dramskim umetnicima u unutrašnjosti.

Za članove Predsedništva SDUS javnim glasanjem izabrani su glumci Mladen Ognjanović (Šabac), Zoran Živković (Pirot), Milorad Mandić, Milan Mihailović i glumac-lutkar Goran Balančević (Beograd), kao i rediteljke Milica Kralj i Ljiljana Todorović i dramaturg Petar Grujičić.

U Sudu časti radiće Dara Džokić, Svetlana Bojković, Milena Marković, Saša Latinović i Pavle Minčić, a u Nadzornom odboru Ognjenka Ognjanović, Slavica Stojanov i Dragoslav Todorović.

Pre izbora, odato je i priznanje Miloradu Mandiću Mandi koji je inicirao humanitarnu akciju za penzionisane glumce.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop