• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srce krije tajnu Šopenove prerane smrti

Naučnici smatraju da bi DNK analiza tkiva srca mogla da pokaže od čega je zapravo umro slavni pijanista i kompozitor.

 Srce krije tajnu Šopenove prerane smrti Izvor: MONDO

Sačuvano u konjaku blizu 160 godina i pohranjeno u stubu jedne crkve u Varšavi, srce velikog kompozitora Frederika Šopena moglo bi da otkrije naučnicima tajnu njegove prerane smrti.

Verovalo se da je genijalni pijanista, rođen 1810. godine u blizini Varšave, umro od tuberkuloze sa 39 godina. Međutim, poljski naučnici tvrde da je Šopen umro od cistične fibroze, odnosno mukoviscidoze. To genetsko oboljenje izaziva akumulaciju gustog sekreta u plućima.

"Zabeležene zdravstvene tegobe, koje su ga pratile celog života, dokazuju da je Šopen patio od mukoviscidoze", izjavio je specijalista, profesor Vojčeh Čihi.

Šopen je odmalena bio krhkog zdravlja, i često je bolovao od kašlja i infekcija. Bio je izrazito mršav, što ide u prilog teoriji o mukoviscidozi, i umro je ne dočekavši 40. godinu, što je takođe simptomatično.

Poljski lekari ističu da kompozitor, uprkos dugom i strasnom odnosu sa francuskom književnicom Žorž Sand, nije imao dece, a poznato je da muškarci koji pate od mukoviscidoze često ostaju sterilni. Među ostalim simptomima je i značajno oslabljen imunitet.

Pošto se Šopen panično plašio smrti, kao i mogućnosti da bude sahranjen živ, zahtevao je od porodice da njegovo srce bude izvađeno pre sahrane.

Srce velikog virtuoza potopljeno je u konjak u kristalnoj urni, i pohranjeno unutar stuba Crkve Svetog krsta u Varšavi.

Naučnici smatraju da bi DNK analiza tkiva srca mogla da pokaže od čega je zapravo umro slavni pijanista i kompozitor, čije je telo sahranjeno na pariskom groblju Per Lašez.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop