• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga za večeru!

Umjetnički projekat grupe RACE – „Knjiga za večeru“ je osmišljen kao dio manifestacije „Noć muzeja“, koja će biti održana 19.maja u Banjaluci

 Knjiga za večeru! Izvor: MONDO

Noć muzeja tradicionalno organizuje Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Projekat će ove godine biti održan u Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“ 19.maja od 18:00 do 20:00 časova.

Ideja autora projekta je da posjetioci na taj dan donesu jednu ili više knjiga, a da u zamjenu za knjige dobiju porciju pečenog mesa. Količina mesa će zavisiti isključivo od debljine knjige.

Dakle: više strana = više grama

Ovaj projekat ima ambiciju da analizira i redefiniše hijerarhiju potreba prema Maslovu, a u kontekstu post-socijalističkog i post-ratnog društva. Digitalizacija pisane riječi, hiperprodukcija informativnog i literarnog sadržaja i smanjenje kupovne moći stanovništva redefiniše ulogu koju knjiga ima za ispunjenje potreba za uvažavanjem i samoostvarenjem pojedinca u tranzicijskom društvu.

Robnom razmjenom knjiga - pečenje, učesnici događaja simbolično trampe kulturno naslijeđe za mogućnost zadovoljenja dnevnih potreba za hranom, čime ovaj projekat dobija i globalni karakter.

Vrednovanje knjige isključivo na osnovu količinje papira upotrijebljenog za njenu štampu, a ne njenog sadržaja, preispituje suštinu štampane riječi, te postavlja u istu - mjerljivu ravan „metar“ knjiga i „kilogram“ pečenja.

Na taj način, učesnici razmjene „Knjiga za večeru“ određuju razmjensku vrijednost po principu „isto za isto“, pa time i eventualno „moralno“ poniženje ovim kompromisom postaje prihvatljivo.

Opravdanjem da za pečenje nismo dali „Dobru knjigu“, nego „Knjigu koja nam više ne treba“, u poziciji smo da negiramo čin izdaje „Ideje knjige“ i u kontekstu društva u tranziciji preispitamo opšteprihvaćenu moralnu paradigmu da knjiga bezuslovno vrijedi puno više od njene cijene koštanja (bez obzira na sadržaj).


Kako bi se ovaj eksperiment preispitivanja novog društvenog morala što slikovitije predstavio i samim učesnicima, na mjestu dešavanja će biti postavljen sto sa pečenjem, a kraj stola će biti slagane prikupljene knjige.

Na taj način, akteri će imati odličan pregled situacije. Moći će da posmatraju kako se uvećava hrpa knjjiga, dok se hrpa mesa smanjuje.


Kao rezultat projekta, ostaće knjige koje više nikome ne trebaju?

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop