• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Nosi stari kaput, ali kupi novu knjigu”

Sarajevo je ovih dana domaćin 1. Ramazanskog sajma knjige, koji je otvoren u četvrtak i trajaće do kraja nedjelje.

 “Nosi stari kaput, ali kupi novu knjigu” Izvor: MONDO

Trg djece Sarajeva zaposjele su knjige, na radost brojnih čitalaca. Svi izdavači i izlagači su iz BiH, a festival je jedinstven jer ima multidimenzionalni kulturološki karakter.


Glavni moto sajma je darivanje, poručuju iz izdavačke knjige Connectum koji su i organizaotori ovog festivala. Ajet Arifi, direktor Connectuma kaže da se tokom sajma prikupljaju knjige koje će kasnije biti darivane bibliotekama širom zemlje.

“Obaveza svakog izlagača je da za darovanje slabostojećih biblioteka u BiH, besplatno ustupi knjige u maloprodajnoj vrijednosti od najmanje 200 KM. I posjetioci će moći darivati tako što će kupljenu knjigu ubaciti u veliku prozirnu kutiju koja je izložena tokom trajanja sajma“, dodao je Arifi.

Ove godine, prema odluci posebne komisije, knjige će se darivati biblioteci u Zvorniku, a akcija ima simbolično ime "Kupi knjigu, jednu sebi, jednu Zvorniku". Razlog je što prema Zakonu u Republici Srpskoj biblioteka može djelovati samo ako ima 5.000 bibliotekarskih jedinica u svom fondu. Zvorničkoj biblioteci nedostaje oko 1.000 naslova da bi mogla biti dostupna korisnicima, a organizatori se nadaju da će tokom Ramazanskog festivala u Sarajevu biti prikupljena upravo ta cifra.

Dopisnica Monda iz Sarajeva prošetala se po sajmu, da provjeri koliko i šta čitamo.

Na pitanje da li se knjige, pored silnih internet portala i online biblioteka, i danas čitaju kao što je to nekada bio slučaj, izlagači iznenađeno tvrde da je interes posjetilaca i kupaca knjige jači nego unazad nekoliko godina, te da mlađe populacije idu u potragu za dobrom knjigom.



Sreli smo Smaila, koji nam je rekao da je mjesec Ramazan za njega poseban.

“Sajam za vrijeme Ramazana je sjajna ideja, to je vrijeme za dobra djela, za učenje i pomaganje, preko knjige su sve vjere povezane, i svi ljudi će prepoznati šta dobro treba učiniti, i pomoći bibliotekama i djeci kojoj su one najpotrebnije.”

Selma kaže kako voli sajmove knjiga i kako bi bilo dobro da ih ima više.

“Ne možete proći pored štandova sa knjigama a da ne priđete da makar pročitate naslove koji se nude. Tako čak i oni koji možda ne bi otišli do biblioteke, ovdje svrate i onako, usputno, obraduju sebe i još nekoga knjigom. Sajmovi su sjajna stvar za nas mlađe, jer je dosta knjiga na popustu.”

Među mlađima je najpopularnija beletristika ali treba istaći to da je svako vraćanje knjizi dobra stvar, te da kod mlađih generacija to treba njegovati, ističu izlagači sajma.
Dječiji pisac Fahrudin Kučuk, na štandu izdavačke kuće "Zalihica", takođe potvrđuje riječi svojih kolega, te dodaje da ga raduje veći broj interesanata za knjigom. Na štandu "Zalihice" su osim matičnih izdanja i naslovi iz regiona te je posjetiocima sve lako dostupno.

Osim knjiga, na sajmu je otvoren i bazar lijepih rukotvroina koji obavezno trebate posjetiti. Ovo je sjajna prilika da obradujete nekoga vama dragog stvarčicom ručne izrade. Onda produžite do štandova sa knjigama, prelistajte poneku, i pronađite nešto i za svoju dušu.

Jer, Ciceron je rekao da je soba bez knjiga kao tijelo bez duše, a mi se slažemo s tim.

(Tekst i foto: Erna Saljević, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop