• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murakami favorit u trci za Nobela

Najviše šansi da ove godine osvoji Nobelovu nagradu za književnost, ako je vjerovati britanskim kladionicama, ima japanski pisac Haruki Murakami.

 Murakami favorit u trci za Nobela Izvor: MONDO

Autor „Norveške šume“ i „IQ84“, omiljen i među domaćom publikom, ima šanse 10:1 da ove godine osvoji najznačajnije književno priznanje na svijet, piše B92.net. Murakami je i prethodnih godina razmatran kao jedan od kandidata za Nobela.

Kako prognoziraju kladioničari, nisu male šanse i da Albanija dobije svog prvog Nobela za književnost jer se u konkurenciji našao pisac Ismail Kadare (14:1).

Poređenja radi, prenosi britanski „Gardijan“, prošlogodišnji dobitnik nagrade, Šveđanin Tomas Transtremer bio je drugi na listi kladioničarske kuće „Ladbrokes“. Njegove šanse za pobjedu prošle jeseni bile su 9:2.

U trci je i kineski pisac Mo Jan kao i Holanđanin Ces Notebom koji obojica imaju jake šanse (12:1) za pobjedu. Osim Murakamija, kladioničari velike šanse daju i pjesnicima Adonisu (Sirija) i Ko Unu (Južna Koreja).

Predsjednik Švedske akademije Peter Englund otkrio je ranije da se 46 pisaca po prvi put ove godine nalazi na listi nominovanih, koja broji 210 imena.

Među potencijalnim dobitnicima sa pristojnim šansama su i Ian Mejkuan, Bob Dilan, Filip Rot i Kormak Makarti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop