• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MSURS: Izložba Božidara Jakca

U Muzeju savremene umjetnosti RS u četvrtak, 6. septembra, biće otvorena izložba crteža zbirke "Božidar Jakac" iz Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

 MSURS: Izložba Božidara Jakca Izvor: MONDO

Crteži Božidara Jakca (1899-1989), vlasništvo su Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a iz Jajca, kojem je autor poklonio više od pet stotina djela nastalih u Narodnooslobodilačkoj borbi (1941–1945).

Prema odluci Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture RS, od 1995. godine 293 djela bila su smještena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske radi zaštite od oštećenja i uništenja.

Ona su Banjaluci bila povjerena zahvaljujući zalaganju tadašnjeg kustosa i direktora Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Nikole Galića.

Kustos izložbe u Banjaluci Žana Vukičević u katalogu izložbe "Avnojski put 1943" ističe da se ugledni slikar i grafičar na vrhuncu karijere pridružio oslobodilačkom pokretu i sa suprugom Tatjanom otišao u partizane 7. septembra 1943. godine.

"Kao neumorni stvaralac i znatiželjni posmatrač, već od prvog dana crtežima je popunjavao svoj partizanski dnevnik, stvorivši bogatu likovnu hroniku ovog važnog istorijskog perioda", navedeno je u katalogu izložbe.

Jakac je kao član slovenačke delegacije prisustvovao Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Tokom napornog i 40 dana dugog puta u Jajce i nazad na teritoriju Slovenije nastalo je oko 150 crteža.

U katalogu izložbe navodi se da se Jakac u Jajcu susreo sa Titom i da je tada nastao i maršalov portret crvenom kredom. Ovaj opštepoznati ratni portret Josipa Broza, koji je zauzimao značajno mjesto u zbirci Muzeja, danas se smatra nestalim.

Nakon izložbe, koja će biti otvorena do 6. oktobra, sačuvani crteži iz zbirke "Božidar Jakac" biće vraćeni u Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajce.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop