• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni lav za japanski paviljon

Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji dodijeljen Japanu za izložbu "Arhitektura je ovdje moguća? Kuća za sve".

 Zlatni lav za japanski paviljon Izvor: MONDO

Na ovoj izložbi su predstavljene ideje alternativnog stanovanja za one čiji su domovi uništeni u zemljotresu i cunamiju 2011.

Bijenale arhitekture, 13. po redu, osmislio je Dejvid Čiperfild i otvoreno je juče dodjelom nagrada. Na izložbi su predstavljeni projekti 119 autora i grupa.

Japansku izložbu osmislio je jedan od vodećih svjetskih arhitetaka Tojo Ito u saradnji sa grupom mladih saradnika i lokalnom zajednicom i, kako se navodi u obrazloženju žirija, praktično i invativno je pokazao značaj dizajna za oblast pogođenu katastrofom.

Zlatnog lava za najbolji projekat dobila je grupa "Urban Think Tank", dok je Srebrnog lava za obećavajuću praksu dobio irski studio "Grafton Architects".

Žiri je dodijelio i specijalna priznanja Poljskoj za izložbu koja djeluje kao da se zidovi i pod paviljona tresu od zemljotresa, američkom paviljonu za grupnu izložbu "Spontane intervencije: Dizajn akcija za zajedničko dobro", Rusiji za interaktivan grupni projekat "I-city", Italijanu Sino Zukiju za rad "Copycat. Empatia e invidia come generatori di forma".

Zlatnog lava za životno djelo dobio je portugalski arhitekta Alvara Siza.

Renoviranje radničkih oblasti, dizajn za vrijeme ekonomske krize i rekonstrukcija gradova poslije prirodnih katastrofa centralne su teme najvećeg arhitektonskog sajma na svijetu.

Bijenale se održava u starom brodogradilištu i vojnoj bazi - Arsenalu - i na njemu učestvuju vodeće arhitekte svijeta, među kojima su i Norman Foster, Zaha Hadid i Renco Piano.

"Cilj je da se popravi fraktura između arhitekture i građanskog društva", rekao je predsjednik Bijenala Paolo Barata.

Ove godine tema bijenala je "Common Ground" (Zajedničko mjesto) sa ciljem da dovede do interakcije između arhitekata i stanovništva, kao i između samih umjetnika.

Sajam, koji će trajati do 25. novembra, ugostiće 55 zemalja, navodi AFP.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop