• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umire li kultura u BIH?

Dok se kulturne institucije od opšteg interesa polako zatvaraju, postoje oni koji se i dalje bore za njihovo uzdizanje.

 Umire li kultura u BIH? Izvor: MONDO

Šesta međunarodna konferencija „Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja“ pod sloganom „upravljanje znanjem“ ima za cilj poticanje saradnje između baštinskih ustanova biblioteka, arhiva i muzeja radi ostvarivanja zajedničke misije-zaštite i promocije kulturne i naučne baštine Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci tvrde da su problemi jako kompleksni, ali najveći je taj da i javnost zakazuje po ovom pitanju.

"Postavlja se pitanje, kako je moguće upravljanje znanjem u društvu koje nije društvo znanja, a uporno želimo da ga izgrađujemo i da imamo rezultata na tom putu. Podrške vlasti nemamo, na kadrovima ovaj problem ostaje pa ako se i za šta izborimo- zato su zaista samo stručni kadrovi zaslužni. Bez osnovnih instrumenata, postižemo vidljive rezultate, ostavrujemo saradnju, ali nemamo sredstava za dalje. Nadamo se da će se to promijeniti, ima puno entuzijasta koji grade društvo znanja, uspjećemo ga izgraditi.“, tvrdi Amra Rešidgbegović, predsjednica asocijacije informacijskih stručnjaka, bibliotekara, arhivista i muzeologa.

Univerzitetska profesorica i koordinatorica ove konferencije Senada Dizdar, tvrdi da su bibliotekari zlata vrijedni.

"U ovoj bujici koja je nastala u informacijskom šoku u kom smo svi, pronaći pravu informaciju će biti jedan od ključnih zadataka gdje će morati ulogu preuzeti baštinske institucije ako žele da se odupru trenutnoj situaciji.  Ovdje zakazuje javnost i svijest o tome, zadatak je baštinskog sektora podići svijest o instiucijama i njihovom značaju. Na poseban način treba shvatiti promjene statusa institucija i te zadatke redefinirati za društvo koje nastaje, i objasniti zašto postojimo i zašto moramo postojati za ubuduće. Politika nek radi svoj posao, ali mi u ovom sektoru moramo promijeniti naš pojedinačan odnos.“

Trenutna situacija, što politička, što društvena nam nikako ne ide u korist. Najbitnije je podići nivo statusa institucija, ukazati na njihovu važnost te krenuti od pojedinačnog odnosa prema njima. Zemaljski muzej bi bio jedan od suorganizatora konferencije, da, naravno, nije zatvoren.

(Erna Saljević, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop