• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Skelanima otkriveni novi arheološki dokazi

U okviru arheoloških radova na nalazištu rimskog municipijuma u Skelanima, pronađen rimski spomenik iz prve polovine drugog vijeka.

 U Skelanima otkriveni novi arheološki dokazi Izvor: MONDO

Arheolog Mirko Babić je objasnio da je ovih dana prilikom uklanjanja temelja zadružnog doma otkriven spomenik koji je podigao Julijus Ver iz autohtonog lokalnog plemena Dindari u čast svog oslobađanja iz ropstva i ulaska u red slobodnih građana Rima.

U okviru druge faze arheoloških radova, koja traje dvije sedmice, pronađena je i, kako je rekao Babić, jedna veoma neobična i jedinstvena rozeta.

Babić je naveo da je lokacija zadružnog doma očišćena i uređena za postavljanje "balon sale" koja će omogućiti nastavak istraživanja na ovom lokalitetu u svim vremenskim uslovima.

On je podsjetio da je na ovom lokalitetu planirana izgradnja muzejskog objekta kako bi se zaštitilo nalazište, omogućilo dalje istraživanje i stvorili uslovi za rad novoformiranog Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" u Skelanima.

Babić je i prije četiri godine vodio arheološka istraživanja u rejonu Skelana i otkrio ostatke rimske naseobine te imperatorske palate sa jedinstvenim i izuzetno očuvanim podnim mozaicima te brojne pokretne arheološke dokaze iz rimskog doba.

Osim Banjaluke, Srebrenica je jedina opština u Srpskoj koja ima dva muzeja - Muzejsku zavičajnu zbirku u Srebrenici i Arheološki muzej u Skelanima, istakao je Babić.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop