• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićevo pero" Vladanu Matijeviću

Književna nagrada "Kočićevo pero" za zimu u 2012. godini, pripala je književniku Vladanu Matijeviću za knjigu "Memoari, amnezije".

 "Kočićevo pero" Vladanu Matijeviću  Izvor: MONDO

Književna nagrada "Kočićevo pero" za zimu u 2012. godini, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka -Beograd", pripala je književniku Vladanu Matijeviću za knjigu "Memoari, amnezije" koju je objavio Službeni glasnik Beograd.

Žiri u sastavu Vida Ognjenović, Miljenko Jergović i Nikola Vukolić odlučio je da i ovogodišnja književna nagrada "Kočićeva knjiga", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" za cjelokupno stvaralaštvo, takođe pripadne Matijeviću.

Predsjednik žirija i direktor Zadužbine Nikola Vukolić rekao je da "Kočićeva knjiga" Matijeviću dodijeljena za "visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi".

"U najnovijem djelu Matijević je napisao svoje memoare, ono što je doživio, doznao, iskusio idući svijetom, gledajući, slušajući, pamteći, otvorenih očiju i otvorena srca", rekao je Vukolić o Matijevićevom djelu "Memoari, amnezije".

On je naglasio da će ova knjiga - inteligentna, edukativna ili neobavezna, zabavna, duhovita, šarmantna, ozbiljna i ironična, autopoetična i sasvim lična, okupiti čitaoce i zadržati njihovu pažnju, bez obzira na nijanse ili drastične različitosti njihovih književnih afiniteta, jer ona te različitosti podstiče, ali i objedinjava svojim nesvakidašnjim bogatstvom.

"Pisac živi u svome dobu, piše o mnogo čemu - raskopanim ulicama, zastrašujućim fontanama, nebrizi društva za kulturni napredak, maćehinskom odnosu prema knjizi i njenim poslenicima koji, uprkos odsustvu podrške i poštovanja, stvaraju djela značajne vrijednosti, crpeći snagu iz strasne vatre kreativnog ostvarivanja", naglasio je Vukolić.

Vladan Matijević je srpski književnik rođen 1962. godine u Čačku, gdje i danas živi. Njegove prve pjesme objavljivane su u časopisima početkom osamdesetih, 1991. godine je objavio zbirku pjesama, a kratki roman "Van kontrole" je njegovo prvo prozno djelo.

Do danas je objavio deset knjiga, većina je imala više izdanja, neke su prevedene na francuski, njemački i španski jezik. Pojedine priče su prevedene na desetak svjetskih jezika, a drama "Udarna igla" prevedena je na ruski.

Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih, Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka – Beograd" saopšteno je da će nagrade "Kočićevom pero" i "Kočićeva knjiga" Matijeviću biti uručene u utorak, 25. decembra, u Vukovoj zadužbini u Beogradu. 

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop