• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hasanaginica" premijerno u NPRS

Nakon 37 godina, na sceni banjalučkog Narodnog pozorišta RS u subotu naveče odigrana je predstava "Hasanaginica", rediteljke Olje Đorđević.

 "Hasanaginica" premijerno u NPRS Izvor: MONDO

U predstavi su, pišu Nezavisne, tumačeći glavne uloge, briljirali glumci Nikolina Jelisavac i Željko Erkić.

Komad je rađen prema tekstu dramskog pisca Ljubomira Simovića, a pod strogom rediteljskom palicom Olje Đorđević. Tragična priča pred Banjalučanima se odigravala umotana u odličan dekor poznatog scenografa Todora Lalickog.

"Premijera je bila odlična. Veoma sam zadovoljan kako je publika prihvatila komad. Hasanaga je za mene bio breme u početku. Nakon skoro četiri decenije igram ovu veliku ulogu na sceni Narodnog pozorišta RS. Ova rola bila je povjerena Ademu Ćejvanu, Žarku Lauševiću, Josipu Pejakoviću. Ipak, veoma brzo sam morao da to izbrišem iz glave i da počnem da pravim svoju ulogu", rekao je Erkić nakon predstave.

Ova tragedija predstavljena je u sadašnjosti jer, kako kaže, i danas postoje Hasanage i Pintorovići, koji su spremni da žrtvuju i svoje porodice zarad politike.

Nikolina Jelisavac kaže da će tek narednih dana osluškivati reakcije publike.

"Pritisak je postojao na početku priprema zbog veličine i značaja komada. Nije nam bilo jednostavno. Nisam sabrala utiske, ali imam osjećaj da je premijera bila bolja od pretpremijere", kazala je ona.

Premijernim izvođenjem zadovoljna je bila i rediteljka.

"Drago mi je da publika lijepo reaguje i da su glumci zadovoljni i ispunjeni", kazala je Đorđevićeva.

Kako je nova "Hasanaginica" savremenija, Đorđevićeva je objasnila da je i tekst dramskog pisca moderno napisan pa nije bilo dileme kojim tokom će predstava ići.

"Što se mentaliteta tiče, pomaka od tog 18. vijeka, kada je nastala priča o Hasanaginici, nema. Odnosi između muškaraca i žena i danas su skoro isti. Nažalost, Hasanaginica onog vremena je i savremena žena", istakla je ona.

Iako je aplauz bio glasan, mišljenje publike bilo je podijeljeno, a najveća zamjerka išla je na račun toga što komad "Hasanaginica" nije ostao u vremenu u kojem je živjela njena priča.

"Oduševljena sam glumom. Nikolina Jelisavac je biser ovog pozorišta. Ona plijeni sa scene. Svaku emociju proživi tako duboko da ne možete da joj ne povjerujete. Ipak, voljela bih da sam je gledala u izvornoj priči. Ekavica uz 'Hasanaginicu' nikako ne ide", prokomentarisala je Banjalučanka Miljana Ninković.

Sa druge strane, savremena "Hasanaginica" oduševila je mlade, jer im je tekst bio mnogo bliži.

"Divno! Za naše glumce i predstave koje radi Narodno pozorište RS mogu da kažem samo - bravo", kazala je dvadesetpetogodišnja Sanja Tadić.

Premijernom izvođenju prisustvovale su i brojne domaće javne ličnosti poput Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i njegove supruge Dijane, Emila Vlajkija, potpredsjednika RS, Jasmina Komića, ministra nauke i tehnologije RS, Ranka Škrbića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Slobodana Gavranovića, gradonačelnika Banjaluke, Ljiljane Labović-Marinković, direktora Muzeja savremene umjetnosti RS, te pisaca Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop