• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladanu Matijeviću uručena "Kočićeva knjiga"

Nagrada "Kočićevo pero" za zimu 2012. godine i nagrada za cjelokupno stvaralaštvo "Kočićeva knjiga", uručena piscu Vladanu Matijeviću.

 Vladanu Matijeviću uručena "Kočićeva knjiga" Izvor: MONDO

Nagrada "Kočićevo pero" za zimu 2012. godine i ovogodišnja književna nagrada za cjelokupno stvaralaštvo "Kočićeva knjiga", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka – Beograd", danas je svečano uručena piscu Vladanu Matijeviću za knjigu eseja "Memoari, amnezije". Nagradu je Matijeviću uručio ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković koji je istakao da Udruženje "Petar Kočić Banjaluka – Beograd" spaja Srbiju i Republiku Srpsku, te ocijenio da nagrada sa imenom Petra Kočića zasluženo ide u ruke Vladana Matijevića.

Direktor Zadužbine Nikola Vukolić rekao je na svečanosti u Vukovoj zadužbini da se nagrada "Kočićeva knjiga" dodjeljuje Matijeviću za visoka dostignuća u savremenoj književnosti, a da njegova knjiga predstavlja iskorak u pisanju savremenog eseja.

Primajući nagradu "Kočićeva knjiga" pisac Vladan Matijević istakao je da nije očekivao da će je dobiti, ali da smatra da je zaslužuje.

"Čitavog života bio sam jazavac u vreći, kojem sude zbog nekog karakušljivog kukuruza, koji nije ni carski, ni spa`iski, a ni ubran sa legalizovane njive Davida Štrpca", rekao je Matijević, objašavajući zbog čega misli da zaslužuje nagradu.

Na svečanosti je pročitan i telegram ministra kulture Republike Srpske Antona Kasipovića, koji je čestitao Matijeviću.

Odluku o dodjeli "Kočićeve knjige" Vladanu Matijeviću, donio je žiri u sastavu Vida Ognjenović, Miljenko Jergović i Nikola Vukolić, kao predsjednik žirija.

Nagrada "Kočićevo pero" dodjeljuje se četiri puta godišnje. Na kraju svake godine, jedan od četiri dobitnika nagrade "Kočićevo pero" dobija nagradu "Kočićeva knjiga".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop