• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo pjesnik Slobodan Rakitić

Srpski pjesnik Slobodan Rakitić preminuo je u Beogradu poslije kratke i teške bolesti - saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

 Preminuo pjesnik Slobodan Rakitić Izvor: MONDO

Rakitić je bio pjesnik, esejista i jedan od vođa srpske demokratske opozicije, a smrt ga je zadesila juče na dužnosti predsjednika Srpske književne zadruge.

Rakitić je nekadašnji predsjednik Udruženja književnika Srbije, uređivao je književne časopise "Savremenik", "Raška" i "Književna reč", a radio je u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kao urednik katedre za književnost i jezik.

On je za vrijeme jednopartijskog sistema u Jugoslaviji bio angažovan u borbi za poštivanje ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Rakitića Ordenom Svetog Save Drugog stepena 2010. godine.

Njegova knjiga pjesama "Tapije u plamenu" nagrađena je Oktobarskom nagradom Beograda za 1990. i nagradom "Rade Drainac" za 1991. godinu.

Slobodan Rakitić dobio je 1998. godine nagradu Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda, a dobitnik je više književnih nagrada.

Njegove pjesme prevođene su na ruski, bjeloruski, francuski, engleski, njemački, kineski, italijanski, poljski, češki, slovački, švedski, jermenski, rumunski i makedonski jezik.

Slobodan Rakitić rođen je 30. septembra 1940. godine u Vlasovu, kod Raške, a od 1960. godine živio je u Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop