• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pikasova slika prodata za 45 miliona dolara

Portret ljubavnice Pabla Pikasa Marije-Tereze Valter prodat je na aukciji u Londonu za 45 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća "Sotbi".

 Pikasova slika prodata za 45 miliona dolara Izvor: MONDO

Pun boja portret pod nazivom ''Žena koja sedi kod prozora'' (Woman sitting by a window) koji je naslikan 1932. godine, prodat je juče nepoznatom kupcu preko telefona, rekao je portparol ''Sotbija''.

Prije aukcije očekivalo se da će slika biti prodata za iznos između 39 miliona (25 miliona funti) i 54 miliona dolara (35 miliona funti) ali su se aukcionari zaustavili na 45 miliona, prenosi AFP.

''Oduševljeni smo što je ovaj monumentalni portret, koji predstavlja seriju slika koje nas upoznaju sa njegovom 'zlatnom muzom' prikazan u javnosti i što je kupljen za tako veliku sumu novca'', rekla je Helena Njumen iz aukcijske kuće ''Sotbi''.

Pikaso je upoznao njegovu muzu u Parizu 1927. godine kada je ona imala 17 a on 45 godina. Oni su bili u tajnoj vezi godinama zbog njenih godina i Pikasovog braka sa ruskom balerinom Olgom Koklovom (Olga Khokhlova).

Marija-Tereza Valter koja je bila inspiracija Pikasovim djelima poput ''San'' i ''Mrtva priroda sa lalama'' rodila je umjetnikovu ćerku Maju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop