• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Na Drini ćuprija” je na sigurnom

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH tvrde da je za nesporazum oko Andrićeve knjige kriva pokvarena brava.

 “Na Drini ćuprija” je na sigurnom Izvor: MONDO

A da je prva verzija romana “Na Drini ćuprija” na sigurnom nismo mogli da se lično uvjerimo, jer u Muzej jutros nisu htjeli da puste novinare. Ipak, čini se da su iz uprave ove institucije popustili na insistiranje kolega, pa je fotoreporter portala klix.ba uspio da uslika dragocjeni rukopis.



Prva verzija Andrićevog romana “Na Drini ćuprija” sigurna je i nalazi se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, uvjeravaju iz Muzeja i tvrde da je priča o nestanku u stvari nesporazum koji je nastao zbog pokvarene brave.

„Nije tačno da je prva verzija romana nestala. Ona je u našem muzeju i sigurna je. Riječ je o nesporazumu. Naime, brava brava blindiranog sefa u kom se nalazi roman je pokvarena. Ta informacija je vjerovatno povod za širenje neistina o nestanku romana, kaže za MONDO Nedim Mušović, viši kustos muzeja, koji je zadužen za spise i stvari Ive Andrića.

Prema njegovim riječima, brava je pokvarena već neko vrijeme, ali besparica, kao i nebriga nadležnih organa za muzej, ali i kulturu uopšte, krivci su što brava nije popravljena.

“Nismo imali novca da je popravimo, ali danas ili sutra dana očekujemo ekipu koja će promijeniti bravu. Moram da naglasim da smo učinili sve da bi vrijednosti koje se nalaze u muzeju bile sačuvane. Uprkos teškoj situaciji, osposobili smo stalni video nadzor, a imamo i čuvara koji danonoćno bdi nad eksponatima. Imamo odličan protivprovalni i protivpožarni sistem “, dodao je Mušović.

Ipak, iz Muzeja nisu dozvolili našoj novinarki da se lično uvjeri da je Nobelom nagrađeni roman na svom mjestu, kao ni da ga fotografiše.

Kao razlog naveli su da muzej radi smanjenim kapacitetom, a roman se nalazi u sefu, jer izložbenog prostora – nema.

(Erna Saljević, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop