• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni Dan maternjeg jezika

Članice Uneska obilježavaju danas međunarodni Dan maternjeg jezika, promovisanjem jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

 Međunarodni Dan maternjeg jezika Izvor: MONDO

Ispred spomen kuće Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću biće obilježen Dan maternjeg jezika, a počinje i obilježavanje 80 godina od održavanja prvog Vukovog sabora. Vukov sabor je sedmodnevna manifestacija koja se tradicionalno održava u Loznici i Tršiću u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića.

Sutra će u Galeriji Miće i Vere Popovića biti predstavljena publikacija o Tršiću na šest evropskih jezika, nastala tokom prošlogodišnje Ljetnje škole srpskog jezika u Tršiću.

Organizacije UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovale su 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Prema procjenama, skoro svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja ovog vijeka odumrijeti više od polovine, čak i do 90 odsto jezika.

Najugroženiji su jezici sa malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije, smatraju lingvisti.

Lingvisti u Srbiji smatraju da bi trebalo više brige posvetiti srpskom jeziku, razvijanju jezičke kulture, očuvanju tradicije, a izražena je i potreba za novijim izdanjima pravopisa, rječnika i ostalih normativnih priručnika. Struka upozorava da je pred sve većom navalom engleskog jezika, srpski ugrožen u mjeri u kojoj su to i drugi jezici i da opasnost prijeti čak i jezicima sa velikom tradicijom - francuskom, italijanskom, njemačkom.

Ipak, prema ocjeni stručnjaka, nije vjerovatno da će doći do jednojezične civilizacije, ali treba više rada na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala da ima značajniju ulogu.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop