• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro pisac Stefan Esel

Najtiražniji francuski pisac Stefan Esel, bivši diplomata i preživjeli iz koncentracionog logora, umro je u 95. godini, saopštila je njegova supruga.

 Umro pisac Stefan Esel Izvor: MONDO

Njegova knjiga iz 2010. godine "Pobunite se!" prodata je u više od 3,5 miliona primjeraka širom svijeta. Autor je preminuo prošle noći, rekla je AFP-u njegova supruga Kristijan Esel-Šabri.

Esel je bio istaknuti član francuskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je stekao ugled među aktivistima za zaštitu ljudskih prava.

Rođen u Berlinu 1917. godine od oca poljsko-jevrejskog porijekla i majke NJemice. Sa porodicom se preselio u Pariz kada je imao sedam godina. Tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, Esel je u Parizu upoznao avangardne umjetnike i filozofe.

Poslije rata se obrazovao za diplomatu, a vlada ga je poslala na službu u sjedište UN u NJujorku. Esel je bio posljednji živi koautor Povelje o ljudskim pravima.

Družio se sa ličnostima kao što je Nelson Mendela i tibetanski duhovnui vođa dalaj-lama, a poslije penzionisanja počeo je da se bavi humanitarnim radom.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop