• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Banjalučanke" na takmičenju u Budimpešti

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" jedini je predstavnik Republike Srpske i BiH na 14. internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti.

 "Banjalučanke" na takmičenju u Budimpešti Izvor: MONDO

Takmičenje će biti održano od 24. do 28. marta.

Kompozitor i dirigent ovog hora Mladen Matović rekao je Srni da se hor nakon nedavne proslave 35 godina postojanja i rada nalazi pred novim iskušenjem i učešćem na jednom od najrespektabilnijih horskih takmičenja u okviru Svjetske horske asocijacije Interkultur.

"Kontinuitet učešća našeg hora na etabliranim međunarodnim horskim takmičenjima je izuzetno značajan sa aspekta konstantne provjere i održavanja visokog umjetničkog nivoa izvođenja", rekao je Matović.

On je dodao da je kontinuitet značajan i zbog toga što je ovaj hor, osvajanjem olimpijskog srebra u Sinsinatiju u SAD prošle godine, na takmičenju koje je okupilo oko 500 horova iz 70 zemalja, ostvario pravo direktnog učešća na narednoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi 2014. godine.

Matović je istakao da su u jeku priprema za takmičenje u Budimpešti iz središta Svjetske horske asocijacije dobili vijest da je hor "Banjalučanke" značajno napredovao na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta, na koju je uvršten 2009. godine.

Nakon redovnog februarskog ažuriranja rang-liste, hor "Banjalučanke" nalazi se na visokom devetom mjestu, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope.

Matović kaže da je takmičenje u Budimpešti bijenalnog karaktera i da se na njemu ove godine očekuje učešće više od 50 horova iz Estonije, Japana, NJemačke, Kine, Rusije, Izraela, Litvanije, Indonezije, Švedske, Slovenije, Turske, Ukrajine i SAD.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" predstaviće se sa vrlo zahtjevnim takmičarskim programom domaćih i stranih autora.

Matović je podsjetio da je ovaj hor osvojio niz značajnih nagrada od kojih se posebno ističu zlatne medalje osvojene na takmičenjima u Lincu, Veneciji, Amsterdamu i na Malti, te dva olimpijska srebra osvojena u Kini i SAD.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop