• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatne Banjalučanke!

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je dvije zlatne medalje na 14. Internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti.

 Zlatne Banjalučanke! Izvor: MONDO

"Banjalučanke" su osvojile medalje u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike.

Na danas završenom takmičenju, koje je trajalo od 24. marta, učestvovalo je više od 50 horova iz SAD, Japana, Kine, Estonije, NJemačke, Švedske, Rusije, Izraela, Turske, Norveške, Ukrajine, Slovenije, Indonezije i Litvanije, a "Banjalučanke" su bile jedini predstavnik BiH.

Dirigent hora Mladen Matović rekao je Srni da su ponosni što su na jednom od najrespektabilnijih međunarodnih takmičenja postigli ovakav uspjeh i nastavili kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa.

"Poseban osjećaj za sve nas je predstavljao trenutak dodjele pehara i proglašenja pobjednika kategorije folklorne muzike, u kojoj je učestvovalo najviše horova iz cijelog svijeta", istakao je Matović.

Takmičenje je održano u Palati umjetnosti i Muzičkom centru u Budimpešti, a hor "Banjalučanke" se petočlanom međunarodnom žiriju, sastavljenom od najistaknutijih svjetskih eksperata za horsku muziku, predstavio sa veoma zahtjevnim kompozicijama domaćih i stranih autora.

"Trudili smo se da maksimalno dostojanstveno predstavimo svoj grad i Republiku Srpsku i presrećni smo što smo dosadašnjim zlatnim medaljama iz Linca, Venecije i Malte, te olimpijskim srebrima iz Kine i SAD, uspjeli pridružiti i zlato iz Budimpešte", rekao je Matović.

On je dodao da je ovo takmičenje za "Banjalučanke" predstavljalo prvi međunarodni test na putu do naredne Svjetske horske olimpijade, koja će se održati u Rigi 2014. godine, do kada bi ovaj hor trebalo da učestvuje na još dva renomirana takmičenja u NJemačkoj i Španiji.

Neposredno pred odlazak na takmičenje u Budimpeštu, ženski kamerni hor "Banjalučanke" je na zvaničnoj rang listi pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije zauzeo deveto mjesto, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" izrazio je zahvalnost svim prijateljima ansambla, te nadležnim gradskim i republičkim institucijama, koji su do sada podržali odlaske hora na takmičenje, gdje posebno ističu Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vladu Srpske i grad Banjaluku.

Horsko takmičenje u Budimpešti organizovala je Svjetska horska asocijacija "Muzika mundi – interkultur".

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop