• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetske operske zvijezde u Viminacijumu

Velika svjetska operska imena trebalo bi da učestvuju u premijeri Verdijeve "Aide" 18. maja u Viminacijumu povodom proslave jubileja Milanskog edikta.

 Svjetske operske zvijezde u Viminacijumu Izvor: MONDO

Iako još uvijek nisu potpisani svi ugovori, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić kaže da su u toku pregovori sa najpoznatijim svjetskim baritonima Željkom Lučićem i Paolom Konijem za ulogu etiopskog kralja Amonasra, italijanskim tenorom Frančeskom Anileom (Radames), a tu su i bugarski sopran Cvetelina Vasileva i mecosopran Marijana Penčeva (Amneris).

"Uskoro će se znati koga ćemo tačno od stranih gostiju vidjeti u Viminacijumu. Budući da je riječ o nacionalnom projektu u koji se uključila i italijanska ambasada, nadamo se da ćemo uspjeti da ubijedimo te velike zvijezde da 18. maja oslobode svoje inače pretrpane kalendare i dođu kod nas", kaže Savić za "Novosti".

Ugovori su već potpisani sa dirigentom iz Njemačke Piterom Leonardom i bugarskim rediteljem Ognjanom Draganovim. U naslovnoj biće solistkinja Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović, a njenu suparnica na sceni, Amneris, igraće Jelena Vlahović i tako obilježiti 25 godina svog umjetničkog rada.

Scenografiju će kreirati Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, a kostime Milanke Berberović obnoviće Katarina Grčić.

Verdijeva "Aida" je, bez sumnje, jedno od najčuvenijih operskih djela. Kompozitor je prihvatio ponudu egipatskog Izmael-paše da za posvećenje novog operskog pozorišta u Kairu i za otvaranje Sueckog kanala napiše veliku svečanu operu. Praizvedba ovog remek-djela operske umjetnosti bila je 24. decembra 1871. godine.

Priča o etiopskoj princezi koja je zarobljena i dovedena u Egipat kao robinja, vrlo brzo postala je hit na velikim svjetskim scenama. "Aida" je i danas dio redovnog repertoara vodećih operskih kuća, a po zvaničnim podacima nalazi se na 13. mjestu najizvođenijih opera svih vremena.

Ove impresivne brojke sigurno će biti nadograđene u 2013. godini, kada svijet obilježava dva vijeka od rođenja slavnog kompozitora Đuzepea Verdija.

U Narodnom pozorištu "Aida" je posljednji put izvedena 22. aprila 2009.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop