• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Šekspir zaista bio Bard

Ugledni šekspirolozi udružili snage da dokažu da je najveća teorija zavjere u književnosti – lažna.

 Da li je Šekspir zaista bio Bard Izvor: MONDO

Grupa od 22 vodeća svjetska šekspirologa udružila se kako bi napisali knjigu koja bi trebalo da bude konačni dokaz da je Bard zaista bio autor svojih komada.

Od 1850-ih, 77 drugih ljudi navedeno je da su autori Šekspirovih komada od Frensisa Bejkona do Kristofera Marloua i kraljice Elizabete prve.

Grupa akademika mišljenja je da se kampanja protiv Šekspira do te mjere intenzivirala zbog čega su bili prinuđeni da istupe u njegovu odbranu.

Troje istaknutih stručnjaka za Bejkona, Edvarda de Vera (17. erla od Oksforda) i Marloa neki su od autora koji su u svojim esejima pokazali su zašto je jedino Šekspir mogao da napiše svoje komade.

Knjiga "Shakespeare Beyond Doubt" (Šekspir bez sumnje) u izdanju Kembridž universiti presa u knjižare stiže 18. aprila uoči proslave Ssekspirovog rođendana na Stratfordu na Avonu 20. i 21. aprila.

Publikacija će, kaže izdavač, biti prijemčiva i za stručnjake ali i za obične čitaoce.

Jedan od urednika knjige Pol Edmondson rekao je "Observeru" da su šekspirolozi do nedavno držali glave u pjesku u nadi da će se situacija smiriti ali da su postali uznemireni izvještajima da univerziteti sa obe strane Atlantika (Brunel u Londonu i Konkordija u Portlandu) dovode u pitanje autorstvo Šekspira.

"Brunel ima magistarske studije na temu Šekspirovog autorstva i studenti mogu da napišu disertaciju o tome zašto misle da je erl od Oksforda na primjer autor Šekspirovih komada. To je potpuno ludilo", rekao je Edmondson.

On je podsjetio i da na internetu postoji onlajn "deklaracija osnovane sumnje" koju su potpisali i poznati glumci poput ser Dereka Džekobija, Marka Rajlensa i Majkla Jorka kojom se izražava sumnja u Šekspirov talenat.

Holivud se takođe uključio u debatu filmom "Anonimus" u kome je Šekspir prikazan kao neartikulisani prostak a erl od Oksforda kao prikriveni autor njegovih djela.

Edmondson kaže da će nova knjiga pružiti i tekstualne i biografske dokaze o Šekspirovom radu i dokaze zbog čega Marlou, erl od Oskforda i drugi nisu mogli da budu autori komada i pesama.

Iako mnogi ne vjeruju da će sumnje u Šekspirovu autentičnost nestati, većina se slaže da će djelo poslužiti kao dobar kontraargument kada se pojavi novi film ili knjiga koji će osporavati njegova autorska prava.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop