• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani oživljavaju djelo Ejmi Vajnhaus

Banjalučko studentsko pozorište priprema muzičku dramu o preminuloj pjevačici Ejmi Vajnhaus.

 Banjalučani oživljavaju djelo Ejmi Vajnhaus Izvor: MONDO

Studentsko pozorište iz Banjaluke biće prvi teatar na svijetu koji će imati premijeru o slavnoj britanskoj pjevačici Ejmi Vajnhaus zahvaljujući dramskom tekstu koji su napisali studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke, Mario Ćulum i Milan Gajić.

O pripremama za ovu zanimljivu predstavu čija će premijera biti sredinom jula na Podrum sceni Studentskog pozorišta, razgovarali smo sa režiserom Aleksandrom Pejakovićem, direktorom Banjalučkog studentskog pozorišta.

“U biografskoj muzičkoj drami o Ejmi Vajnhaus prikazaćemo njen život od djetinjstva do smrti. U predstavi neće biti dramskog sukoba, bar u onom klasičnom smislu, ali “Ejmi i oni oko nje” stalno će biti u sukobu sami sa sobom, sa svojim životima u kojima nedostaje ljubav”, izjavio je režiser ove biografske muzičke drame Aleksandar Pejaković.

“Jedan od razloga zašto smo odlučili da radimo predstavu o njoj jeste taj što smo sigurni da je riječ o temi koja će privući našu publiku, a to su uglavnom srednjoškolci i studenti koji su prioritet prilikom stvaranja repertoara. Ejmi Vajnhaus je bila kontroverzna ličnost sklona samouništenju što je bio izazov za dramaturge, koji su dugo istraživali njen život. Na predstavi će raditi većinom amateri jer nam je budžet smanjen ove godine. Ejmi će glumiti Jelena Stojaković, koja je već glumila poznatu pjevačicu u predstavi Dablin. Na predstavi će biti angažovana kompletna ekipa Studentskog pozorišta”, dodao je Pejaković.

Pejaković kaže da će ovim komadom progovoriti i o velikom pritisku koji je publika vršila nad mladom zvijezdom od prvog pa sve do posljednjeg koncerta u Beogradu.
“Tokom cijele predstave publika će imati priliku da sluša hitove Ejmi Vajnhaus”, kazao je Pejaković.

Dansko kraljevsko pozorište


Život Ejmi Vajnhaus bio je u centru pozorišnog teksta “Ejmi”, koji je prošle godine napisala grupa od 11 danskih autora. Oni su dramu ponudili Danskom kraljevskom pozorištu. Međutim, iako su probe počele, pozorište je otkazalo premijeru, jer je danska agencija za autorska prava, po nalogu porodice Vajnhaus, povukla ranije datu dozvolu na muziku i fotografije preminule pjevačice. Pejaković kaže da oni nisu tražili dozvolu za rad od porodice Vajnhaus iz više razloga.


“Porodica Vajnhaus raspolaže autorskim pravima na njeno djelo, ali ta prava važe samo za profesionalce i za amatere koji imaju preko 400 sjedišta u pozorištu, a s obzirom da mi nemamo toliko mjesta, nemamo ni obavezu da kontaktiramo nekog od njene porodice. Takođe, kod nas još ne postoji definisan zakon o autorskim pravima tako da ćemo iskoristiti tu mogućnost da se ne javimo, jer je riječ o studentskom pozorištu, mi nismo ni u mogućnosti da kontaktiramo nekog od porodice. Porodica obično zabranjuje ta prava kada vide da će neko zaraditi na Ejminim djelima, a mi to realno ne možemo”, objasnio je Pejaković.


Slavna muzičarka umrla je u julu 2011. od trovanja alkoholom, u 27. godini. Poslije Ejmine smrti, njen album “Bek tu blek” iz 2006. godine postao je najprodavaniji album 21. vijeka u Velikoj Britaniji. U kratkoj karijeri osvojila je pet “Gremi” nagrada.

Naredni projekti

U Studentskom pozorištu u narednom periodu biće izvedene četiri premijere “Voljeni”, “Margareta”, zatim predstava polaznika radionice “Ispovijest”, i “Ejmi Vajnhaus”.

(Milica Kulić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop