• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranku Jovoviću "Dučićeva nagrada"

Pjesnik Ranko Jovović dobitnik je "Dučićeve nagrade" za 2013. godinu za sveukupno pjesničko djelo, saopšteno je na otvaranju ove manifestacije.

 Ranku Jovoviću "Dučićeva nagrada" Izvor: MONDO

"U najtežim uslovima za srpski jezik i kulturu Jovivićeva lirika je svjedok i zalog njihovog opstanka u Njegoševoj, njegovoj i našoj Crnoj Gori", navodi se u obrazloženju.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da od Dučića počinje jedno mirno poglavlje u srpskoj književnosti, iako, kako je rekao, Dučić nije imao mnogo vrijednih epigona, niti onih koji su nastojali da po svaku cijenu pišu "dučićevski".

"Takav, izdvojen, neponovljiv i samosvojan Dučić, čiji je književni svijet bio, u neku ruku, zatvoren u najfiniji i najplemenitiji kristal, za sobom, ipak, donosi potrebu i za književnom komunikacijom i za otvaranjem brojnih pitanja, koja su na našoj književnoj sceni prisutna već decenijama", rekao je Vučurević.

On je naveo da je "Dučićev dan" posvećen laureatima Dučićeve nagrade i da iskazuje namjeru da se Dučić doživljava u svjetlu onoga što je potrajalo i u srpskoj se književnosti ugnijezdilo i nakon njegove smrti.

Na svečanoj akademija pod nazivom "Na kućnom pragu kuća stala..." posvećenoj Aleku Vukadinoviću, dobitniku Dučićeve nagrade 1999. godine, o ovom pjesniku i njegovim dostignućima govorio je profesor doktor Aleksandar Jovanović.

Pozdravnu besjedu Vukadinovića pročitao je profesor Jovan Delić. Svečanoj akademiji prethodilo je otvaranje izložbe slika "Rodoljubivo" Mome Kapora.

U kulturno-umjetničkom programu, između ostalih, nastupili su trebinjski Hor "Tribunija" uz diregentsku palicu Stojanke Gudelj i klavirsku pratnju Boba Vučura, te gosti iz Beograda - Dejan Maksimović, član Opere beogradskog Narodnog pozorišta, dramski umjetnik Vico Dardić, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda Biljana Đurović i Etno kvartet "Mokranjac".

Sutra, drugog dana manifestacije, u 9.00 časova biće služena liturgija i pomen Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, a u 18.00 časova biće predstavljen Zbornika "Poezija i poetika pjesnika Milovana Danojlića".

Iste večeri u 20.00 časova na programu je monodrama "Potonja ura Njegoševa" u izvođenju glumca crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Slobodana Marunovića.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop