• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Cijene karata i radno vrijeme kao i prošle godine, posebni gost Poljska.

 Beograd: Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra  Izvor: MONDO

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 58. po redu, održaće se od 20. do 27. oktobra a u ime počasnog gosta - Poljske, Sajmu će se obratiti poznata poljska književnica srednje generacije Olga Tokarčuk.

Tokarčuk, koja boravi u Beogradu i Novom Sadu povodom manifestacije "Prosefest", rekla je da je veoma ponosna što će otvoriti u ime Poljske beogradski Sajam knjiga.

Olga Tokarčuk dobitnica je više prestižnih književnih nagrada i nekoliko njenih knjiga prevedeno je na srpski jezik. Upravo za "Prosefest" i najavu Sajma knjiga, izdavačka kuća "Paideia" objavila je njen roman "Pamtivek i ostala vremena" koji je bio bestseler u Poljskoj gdje je objavljen u četiri izdanja i više od 80.000 primjeraka.

Prema riječima autorke, "Pamtivek" predstavlja "djetinjstvo njenog pisanja" i nagovještaj takozvanog "konstelacijskog romana" kakve piše. Roman "Beguni" (2008) za koji je dobila jednu od najznačajnijih poljskih nagrada za književnost - NIKE, predstavlja zreli oblik "konstelacijskog romana".

Tokarčuk je, na konferenciji za novinare u Beogradu, objasnila da su njene knjige realistične na specifičan način, odnosno da voli da piše u fragmentima koje potom spaja u konstelacije.

Spisateljica, koja je inače diplomirani psiholog, priznala je da čezne za velikim epskim romanima 19. vijeka ali da je svjesna da je njihovo vrijeme prošlo te da zbog toga pokušava da piše na taj način ali sa primjesama savremenog.

Ataše za kulturu, nauku i promociju ambasade Poljske u Beogradu Dagmara Luković podsjetila je da je Poljska velika književna sila u kojoj godišnje izađe oko 30.000 naslova u tiražu od 50.000 do 500.000 primjeraka.

Poljska će se na Sajmu knjiga predstaviti i brojnim pratećim programima, kao i okruglim stolom na kome će poljski i srpski izdavači razmijeniti iskustva i razgovarati i o autorskim pravima.

Jovan Jovanović iz organizacionog tima Sajma knjiga rekao je da su pripreme za Sajam u punom jeku, da se priprema ozbiljan i bogat program, a da će cijene karata i radno vrijeme ostati isti kao i prošle godine.
Programska urednica Sajma knjiga Olivera Stošić Rakić predstavila je prateći program Sajma čiji je radni naziv "Prostori slobode".

Osim brojnih tribina kroz koje će se problematizovati pojam "slobode" i sveprisutno osjećanje ne slobode u odnosu stvaralac-društvo, biće organizovani i posebni programi posvećeni književnosti za djecu, knjigama iz drugih umjetničkih praksi, elektronskim i audio knjigama, rekla je Rakić.

(Tanjug/MONDO, foto Guliver/Getty images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop