• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Osam horova na 13. "Zlatnoj vili"

Na 13. Međunarodnom festivalu horova "Zlatna vila" 10. i 11. maja u Prijedoru nastupiće osam horova iz šest zemalja regiona i Poljske.

 Prijedor: Osam horova na 13. "Zlatnoj vili"  Izvor: MONDO

Član Organizacionog odbora Gojko Rađenović naveo je da će se u dvije festivalske večeri publici predstaviti renomirani horski pjevači Mješovitog hora SPD "Jedinstvo" iz Banjaluke, te članovi Srpskog crkvenog pevačkog društva iz Pančeva, Mješovitog hora "Stanko Dragojević" iz Podgorice, Crkvenog pjevačkog društva "Ostrog" iz Novih Banovaca, Hrvatskog pjevačkog zbora "Ivan plemeniti Zajc" iz Zagreba, Kamernog zbora Ipavska iz Vipave, Akademskog pevskog zbora "Univerze na primorskem" iz Kopra i Hora "Dominanta" iz Krakova.

"Pokušavamo da za svaki festival pozovemo što kvalitetnije horove i time smo se rukovodili i ove godine. Trebalo je pronaći horove koji njeguju horsko pjevanje `a capela` i horove koji imaju na svom repertoaru kompozicije takmičarskog karaktera", rekao je Rađenović.

On je dodao da svaki od horova učesnika ovogodišnje "Zlatne vile" ima značajna, pa čak i svjetska priznanja i nagrade što je pretpostavka da će kvalitet ovogodišnjeg festivala biti na zavidnom nivou.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival, djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najboljem prema mišljenju tročlanog stručnog žirija pripašće plaketa "Zlatna vila" i glavna novčana nagrada od 5.000 KM, a predviđena je dođela još pet posebnih priznanja - najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za đela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja, nagrada publike i novčani iznos od 1.500 KM.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Bojan Suđić iz Beograda, te Jasenka Ostojić iz Zagreba i Rade Radović iz Foče.

Pokrovitelj ovogodišnjeg međunarodnog Festivala horova "Zlatna vila" je grad Prijedor koji je za ovu manifestaciju u budžetu predvidio 50.000 KM.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop