• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod Rače pronađena bazilika iz 4. vijeka

U godini proslave 1.700 godina Milanskog edikta i bajinobaštanski kraj može se pohvaliti izuzetnim arheološkim nalazištima.

 Kod Rače pronađena bazilika iz 4. vijeka Izvor: MONDO

Najbolji primjer je bazilika iz 4. vijeka, koja je pronađena u okolini manastira Rača.

"Možemo govoriti da se u Orašcu nalazi jedna kasno antička i rano vizantijska bazilika, čija arhitektura ukazuje da je ona bila episkopska", rekla je Tanjugu arheolog Narodnog muzeja Užice Ljiljana Mandić.

Arheolozi su otkopali i konzervirali centralni i sjeverni dio bazilike sa zidovima visine pola metra, sa očuvanim podom i živopisom.

"Utvrđeno je da je crkva stradala u požaru, ali je uprkos tome dobro sačuvana. Po legendi, posvećena je presvetoj Bogorodici", kaže Mandićeva.

Predanja o ovom mjestu bila su vodilja za užičke arheologe, a u tome im je pomogao meštanin Blagojica Ristić, samouki istoričar bajinobaštanskog kraja.

"Sjećam se da su 1953. godine, usled obilnih kiša u okolini manastira Rača, otkriveni temelji crkve. Ljudi su došli da se tu mole, da bi kasnije voda ponovo zatrpala temelje", objašnjava Ristić.

Poslije 50 godina, zahvaljujući Ristićevim predanjima iz Nacionalnog parka "Tara", obavijestili su Narodni muzej u Užicu o tome, i tako su 2003. godine počela iskopavanja na ovom lokalitetu.

"Od Bajine Bašte do Kaluđerskih bara na Tari, na potezu od pet kilometara diž toka rijeke Rače, bilo je sedam oltara, od kojih su još tri neotkrivena", tvrdi Ristić.

Posle 2003. godine radovi su bili više godina u prekidu, zbog nedostatka sredstava, da bi nedavno bili nastavljeni.

U ovom trenutku nalazište je konzervirano, a prema riječima Ljiljane Mandić, predstoji istraživanje priprate i južnog dijela crkve, koji će definisati i okruženje ovog objekta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop