• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lana Bastašić pobjednica konkursa bh. drame

Mlada književnica iz Banjaluke Lana Bastašić pobjednica je Konkursa bosansko-hercegovačke drame koji je organizovalo Udruženje Fercera.

 Lana Bastašić pobjednica konkursa bh. drame Izvor: MONDO

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Muhamed Dželilović, Dragan Jovičić i Dragan Komadina, tekst Lane Bastašić "Bajka koju idiot priča" proglašen je najboljim na Konkursu na koji su stigla 62 dramska teksta.

U uži izbor su ušli i dramski tekstovi Emira Zametice "Arčundija i Čerundolo" i Ljubice Ostojić "Umorih se ruže trgajući".

Predsjednik žirija Muhamed Dželilović istakao je da je prema jednoglasnoj odluci žirija, riječ o darovito ostvarenoj drami u kojoj je uspješno dostignuta višestruka misaona slojevitost, tematska aktuelnost i, ne manje važno, otvorenost forme za različite oblike teatralizacije i raznovrsne teatarske poetike, prenosi Radiosarajevo.ba.

"Iako na mnogo mjesta u drami autorica jasno progovara o krucijalnim društvenim problemima naše sredine, vrlo spretno je izbjegla svaku jeftinu transparentnost ili površnu igru sa najprisutnijim društvenim traumama, što je, na žalost, bila karakteristika najvećeg broja pristiglih radova", istakao je Dželilović stav žirija.

Bastašić (rođena 1986. godine u Zagrebu) izjavila je da ova nagrada govori "da ima kvalitetnih domaćih autora i da im treba kvalitetna podrška", te odlučila da dio nagrade pokloni kolegi Emiru Zametici kako bi podržala scensko postavljanje i njegovog teksta.

Bastašić je pobjedom na konkursu osvojila nagradu u iznosu od 8.000 KM, koju osigurava Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Udruženje "Fercera" je osnovano 2010. godine, s ciljem da se promoviše teatarska umjetnost u Bosni i Hercegovini.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop