• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćopićeva nagrada Kekanoviću i Vukašinoviću

Dobitnik Ćopićeve nagrade za prozu je Drago Kekanović za roman "Veprovo srce", a za poeziju Veroljub Vukašinović za zbirku pjesama "Iznad oblaka".

 Ćopićeva nagrada Kekanoviću i Vukašinoviću Izvor: MONDO

Dobitnici nagrada Zadužbine Branko Ćopić su za prozu Drago Kekanović za roman "Veprovo srce", a za najbolje pjesničko ostvarenje Veroljub Vukašinović za zbirku pjesama "Iznad oblaka".

Žiri je u obrazloženju naveo da Kekanovićev roman "Veprovo srce" predstavlja dramatičnu sliku nedoumica i zabluda nekih visoko obrazovanih ljudi prilikom udaljavanja Srba sa rodnog tla u Hrvatskoj u vrijeme sukoba 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka.

"Kao slika razvnovrsnih oblika zavaravanja i samozavaravanja, roman je izuzetno živopisna evokacija ne samo jednog istorijski značajnog vremena, nego i raznolikih puteva i stranputica ljudske komunikacije", stoji u obrazloženju.

Za Vukašinovićevu zbirku pjesama "Iznad oblaka" žiri je ocijenio u obrazloženju da je u nju pjesnik ugradio više pjevnih tonova i da se u njoj nalazi opčinjenost životom i moravskim pejzažima u narušenoj prirodi, žal za propadanjem i nestajanjem sela i tugovanje za umrlima.

U žiriju su bili akademik Svetozar Koljević, koj je predsjednikovog tijela, kao i akademik Miroslav Tešić, akademik Matija Bećković, akademik Dušan Kovačević i akademik Nada Milošević-Đorđević.

Zadužbina Branka Ćopića osnovana je voljom Bogdanke Ilić Ćopić, supruge književnika i akademika Branka Ćopića, 1989. godine.

Zadužbina ima status pravnog lica i njeno sjedište je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Cilj osnivanja Zadužbine je nagrađivanje pisaca za djela napisana i objavljena na srpskom jeziku, a dodjeljuju se dvije nagrade, za prozu i za poeziju.

Zadužbina zastupa autorska prava za objavljivanje književnih djela Branka Ćopića.

Zadužbinom upravlja Upravni odbor , čiji se članovi biraju iz reda Odjeljenja jezika i književnosti SANU, i koji su ujedno i članovi žirija Zadužbine za dodjelu nagrade.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop