• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve spremno za Teatar fest “Petar Kočić"

Premijerom predstave “S planine i ispod planine”, biće otvoren 16. Teatar fest “Petar Kočić”, koji će se održati u Banjaluci od 2. do 9. juna.

 Sve spremno za Teatar fest “Petar Kočić" Izvor: MONDO

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, Nenad Novaković rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske da će Festival otvoriti predstava domaćina Teatar festa, Narodnog pozorišta RS, “S planine i ispod planine”, te da će se takmičarski dio Festivala održavati od 3. do 8. juna.


“Selektor Festivala Miroslav Radonjić je izabrao predstave koje govore o fenomenima savremenog doba, ali koje u estetskom i umjetničkom smislu predstavljaju relevantna ostvarenja. Publika ovogodišnjeg Festivala biće u prilici da odgleda predstave koje imaju estetski i umjetnički nivo koji ovaj Festival zaslužuju. One korenspondiraju sa publikom, jer se festivali i prave zbog publike. Riječ je o kvalitetnom programu, publika će vidjeti najbolje predstave koje trenutno igraju u regionu. Publika će imati priliku da uporedi naše sa pozorišnim predstavama iz regiona”, dodao je Novaković.

A na ovogodišnjem Festivalu koji se odvija pod parolom “O životu i smrti, sa osmijehom i suzom” takmičiće se predstave “Dabogda te majka rodila” Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan plemeniti Zajc” i Hrvatskog kulturnog doma Teatar Rijeka, “Grebanje ili kako se ubila moja baka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Sava Savanović – vampirska simfonija” Narodnog pozorišta Kikinda, “Zla žena” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin, “Zdravo živote“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, “Elijahova stolica” Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i MES Sarajevo i predstava Narodnog pozorišta RS “Kuhinja”, koja će zatvoriti Festival.


Teatar fest otvara dugo najavljivana koreodrama velikana srpske književnosti Petra Kočića “S planine i ispod planine” rađena po ideji i dramatizaciji Željka Stjepanovića, a u režiji Stele Korljan.

“Tokom rada na ovoj plesnoj predstavi imali smo najbolju moguću podlogu, a to je riječ Petra Kočića koja je kao treptaj svemira snažna, jaka, direktna i prestaje tamo gdje ples može da nastavi. Ta ljepota Kočićeve riječi me fascinirala”, rekla je ovo koreograf i režiser predstave Stela Korljan.

Korljanova je na velike svjetske scene postavila drame Markeza, Lorke, Šekspira, a u ovoj predstavi odlučila se da radi sa glumcima iz Narodnog pozorišta RS, studentima glume banjalučke Akademije umjetnosti kao i članovima KUD-a “Veselin Masleša”.

“Spojili smo folklornu igru, proces razvoja ljudi sa akademije i profesionalne glumce iz Narodnog pozorišta RS, a dobili magiju scenskog izražaja” navela je Korljanova.

Naslovnu mušku ulogu, Petra Kočića, igra Dejan Andrić, koji je umjetnik, pisac i prikaz muškarca sa Zmijanja dok je glavna uloga Kočićeve muze, povjerena glumici Miljki Brđanin-Babić.

“Ljepota je što smo se mi kao ansambl formirali u toku rada na ovoj predstavi, jer nas ima više od 30. Riječ Petra Kočića služi se metaforama, alegorijama i njegovo literarno bogatstvo je neiscrpni izvor za koreografsko stvaralaštvo. Nadam se da će predstava zainteresovati publiku”, rekla je Korljanova.

U okviru pratećeg programa Teatar festa biće otvorena izložba “Život sa umjetnošću” Živorada Žike Pećarića, promocija 3. broja časopisa za pozorište i vizuelne komunikacije “Agona”, promocija knjige Predraga Lazarevića “Čitanje kao preispitivanje”, zatim knjige Bore Majdanca “Pozorište u okupiranoj Srbiji, “Kome priliči crnina”, Nataše Glišić, “Drama i pozornica srpskih pjesnika”, Branka Brđanina kao i promocija 50. broja Savremene srpske drame.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti sa nestrpljenjem očekuju početak još jednog Teatar festa, koji će kako su naveli organizatori bar na sedam dana stvoriti iluziju da živimo u boljem i ljepšem vremenu.

(Milica Kulić, MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arso

Teatarfest-najbolji hepening u BL

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop