• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U nedjelju počinje Kočićev zbor

Tradicionalna kulturna manifestacija "Kočićev zbor" počinje u nedjelju, 11. avgusta, u Stričićima, rodnom selu velikog pisca.

 U nedjelju počinje Kočićev zbor Izvor: MONDO

Kako je najavio član Organizacionog odbora zbora Luka Kecman, na otvaranju Zbora u nedelju biće proglašeni dobitnici Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče".

Kecman je naveo da će istog dana biti otvoreno i Likovno saborovanje "Zmijanje – 2013", a nastupiće gosti književnici Berislav Berić i Boro Kapetanović.

"Više od stotinu umjetnika iz Republike Srpske i regiona i sedam dana bogatog programa, učiniće ovogodišnji 48. `Kočićev zbor` jednom od najsadržajnijih do sada", rekao je Kecman novinarima.

On je dodao da ova manifestacija ima međunarodni karakter, kao što je i djelo Petra Kočića međunarodnog formata.

"Vlada Republike Srpske je za ovogodišnju manifestaciju obezbijedila 30.000 KM, a u organizaciji su učestvovali Akademija umjetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodna biblioteka, Dječije pozorište i Narodno pozorište Srpske, kao i Udruženje književnika Srpske", naveo je Kecman.

On je istakao da će ovo zborovanje po mnogo čemu biti posebno, jer je Udruženje književnika Srpske odabralo vrhunske književnike, koji će svojim učešćem u programu da veličaju djelo Petra Kočića.

Kecman je naglasio da će ispred škole u Stričićima, gdje se organizuje dio programa, tradicionalno domaćin biti lik Davida Štrpca, kojeg već decenijama uspješno tumači glumac Boško Đurđević, a da će prvi put biti organizovan i program na Kočićevom ognjištu.

Predsjednik Komisije za programski sadržaj "Kočićevog zbora" Nenad Novaković rekao je da su sve najznačajnije ustanove kulture u Republici Srpskoj učestvovale u organizaciji ovogodišnjeg zborovanja.

Prema njegovim riječima, od sljedeće godine dio ove manifestacije biće i takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci, "jer ako je neko bio dobar besjednik onda je to bio Kočić".

Zborovanje će biti završeno 25. avgusta u Stričićima, kada će biti organizovana borba bikova i tradicionalno narodno veselje.

U sklopu "Kočićevog zbora" određene manifestacije biće održane u manastiru Gomionica, parku "Petar Kočić" u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Beogradu. Svečana akademija "Kočićevo veče" biće održana 24. avgusta u Banskom dvoru u Banjaluci. 

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop