• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLART: Festival ulice, umjetnosti i aktivizma

Drugi po redu regionalni festival nezavisne i umjetničke scene BL-ART održaće se od 5. do 8. septembra u Banjaluci.

 BLART: Festival ulice, umjetnosti i aktivizma Izvor: MONDO

Tema ovogodišnjeg festivala je „Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene“.

Na festivalu će učestvovati umjetnici i kulturni radnici iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

U četvrtak, 5. septembra u 13 sati biće otvorena izložba Ulične galerije Beograd, u pasažu kod kafea „Dali“, koja će biti otvorena sve dane festivala.

Za 17 sati zakazana je diskusija "Medijska ne/kultura izvještavanja o LGBT temama i ljudskim pravima LGBT osoba", koja će biti održana u Banjalučkom studentskom pozorištu. Učestvovaće Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra i Lejla Huremović, programski koordinator u Sarajevskom otvorenom centru.

Drugi dan festivala, petak, 6. septembar rezervisan je za street art umjetnike, koji vas čekaju u 13 sati na popularnom „Građišu“. Stižu nam umjetnici iz Mostara, Tuzle, Zagreba i Ljubljane.

U 18 sati na programu je revija amaterskog filma „Mikroart/Ineks film“. Filmove možete pogledati u Banjalučkom studentskom pozorištu.

Sat vremena kasnije čeka nas Pesničenje - trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima. Pesničenje je nastalo kao inicijativa umjetničke grupe „Škart” u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmjene stvaralaštva. Pesničenju se možete pridružiti u Banjalučkom studentskom pozorištu.

U 21 sat na tvrđavi Kastel biće održani koncerti bendova Shizomantr, Tabor i One piece puzzle.
Posljednji dan festivala najbogatiji je sadržajima.

U subotu, 7. septembra tačno u podne počinje Vikend aktivizma, u partnerstvu sa organizacijom Oštra nula u Parku dr. Mladena Stojanovića. Učestvuju gosti BLART festivala.

Istovremeno možete učestvovati Foto radionici Camera Obscura, koja se održava na istom mjestu. I ove godine radionicu kako izraditi fotoaparat od kutije šibica vodi mlada perspetkivna umjetnica Bojana Raduluvić – Žvanut iz Ljubljane. Za radionicu se zainteresovani mogu prijaviti na e-mail: [email protected].

Pored radionice, planirana je prezentacija “Vodiča za proteste“ u realizaciji aktivista iz Sofije, Novog Sada i Banja Luke.

U 13 sati na programu je okrugli sto na temu Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene. Diskusija se održava u parku Mladen Stojanović, a u slučaju kiše - Gradsko pozorište Jazavac. Učesnici su akteri regionalnih nezavisnih kulturnih scena.

U 17:30 u GP Jazavac biće održane projekcija filmova u produkciji ljubljanskog KITCH-a. Imate priliku da pogledate četiri kratka filma o demonstracijama i inicijativama u Sloveniji od 2011. do 2013. - „Ograja povsod, pravice nikjer“, „Gotovi“, „Absolutno zavračamo varčevalne ukrepe” i “Draghi vs. Banksters”.

Na istom mjestu u 18 sati biće prikazan film "Vitoša" mladog bugarskog autora Ljubomira Mladenova. Film prati proteste u Sofiji, povodom nelegalne koncesije i tajkunizna na obroncima planine Vitoše.

U 19:20 takođe u Jazavcu očekuje vas koncert sofijskog benda „Loši Petli“. A u 21 sat na Kastelu vas očekuje koncert bendova „Klopka za pionira“, „Straight Mickey And The Boyz“ i „Beat myth“.

Tokom čitavog festivala očekuju vas performansi u izvođenju Igora F. Petković (Austrija/Srbija), Mile Panić (BiH), Selme Selman (BiH), Saše Tatić (BiH).

Video najavu pogledajte OVDJE.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop