• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Utanjio" budžet za Festival animiranog filma

Ovogodišnje izdanje Festivala animiranog filma "Banjaluka 2013" zbog minimalnih finansijskih sredstava biće održano samo u obliku jače revije filmova.

 "Utanjio" budžet za Festival animiranog filma Izvor: MONDO

Zbog skromne podrške festivalu od strane pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je konkursom dodijelilo 12.000 KM, prvi put festival, za šest godina postojanja, neće dodijeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala. Takođe, biće smanjen broj članova žirija festivala, a neće biti upriličena nijedna autorska retrospektiva, pišu "Nezavisne novine".

Zbog istog razloga otkazani i brojni programi te gostovanja svjetski poznatih animatora pa će festivalu prisustvovati samo malobrojni regionalni animatori.

"U skladu sa dosadašnjim konceptom festivala da predstavi jednu od velikih nacionalnih kinematografija animiranog filma, ove godine u fokusu festivala animiranog filma biće japanska animacija, koja će se predstaviti sa dva programa koja priređuje Svjetska asocijacija za animirani film (ASIFA) Japan", naveo je Goran Dujaković, direktor ovog festivala.

Iako su u okviru predstavljanja japanske animacije bila dogovorena gostovanja Kodži Jamamure, najpoznatijeg japanskog animatora, i Sajoko Kinošite, animatora, osnivača i direktora jednog od najznačajnijih svjetskih festivala animiranog filma u Hirošimi, njihov dolazak je morao biti otkazan, kao i dolazak kanadsko-holandskog animatora Pola Drizena, legende svjetske animacije.

"Na festivalu će biti prikazano oko 150 filmova, od čega 66 u takmičarskim programima. U pratećim programima biće prikazani filmovi sa Dječjeg festivala u Varaždinu, dva bloka savremene poljske animacije, koje priređuje poljski festival 'Anima & Etida', program 'Erotika' u filmova Zagrebačke škole animiranog filma, program ruske animacije i brazilski dugometražni animirani film 'Uma Historia de Amor e Furia', ovogodišnji dobitnik za nabolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju", rekao je Dujaković.

Festival animiranog filma u Banjaluci podržan je od strane ASIFA, a ima i partnerske odnose sa desetak evropskih festivala. Takođe je uključen u koaliciju "Cartoon d'Or" (Evropsko udruženje za animirani film), kao jedan od najznačajnijih festivala animacije, koji učestvuje u nominaciji za nagradu najznačajnijeg evropskog animiranog filma, evropskog pandana američkom "Oscaru".

Festival "Banjaluka 2013" treba da bude održan od 23. do 28. oktobra, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, dok je ukupni budžet festivala 18.500 KM.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop