• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klasična muzika u RS - prioritet

Prioritet Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kada je u pitanju muzika, je klasična muzika i školovanje kadrova.

 Klasična muzika u RS - prioritet  Izvor: MONDO

To je novinarima izjavila pomoćnik resornog ministra Irena Soldat-Vujanović, prije početka današnjeg okruglog stola o unapređenju i razvoju muzičke i muzičko-scenske djelatnosti u Republici Srpskoj.

Ona kaže da se pažnja mora posvetiti obrazovanim umjetnicima, te da će "kroz njih ova oblast dobiti na snazi".

"Kad osnažimo ovu oblast, onda možemo govoriti o podsticajima za unapređenje djelatnosti, kao i regulisanju nekih pitanja kroz zakonodavstvo", naglasila je Vujanovićeva.

Ona je dodala da će učesnici okruglog stola, koji su iz različitih oblasti u muzičkoj djelatnosti, imati priliku da istaknu probleme u svom radu, da bi se kroz dijalog došlo do najboljih rješenja u muzičkom stvaralaštvu Republike Srpske.

Vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Saša Pavlović ocijenio je da je stanje na muzičkoj sceni Republike Srpske složeno u svim oblastima i vrstama muzike.

"Mi smo prije sedam ili osam godina imali određenu renesansu što se tiče osnivanja i ponovnog aktiviranja kulturno-umjetničkih društava i otvaranja ansambala u bilo kojoj vrsti muzike", rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, na akademijama umjetnosti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu je veliki broj smjerova, na kojima se kroz 15 godina stvorio određeni kadar, koji stoji iza 80 odsto muzičke scene u Republici Srpskoj.

"Za ozbiljne reforme u ovoj oblasti potrebno je vrijeme, konkretni prijedlozi, jasne etape u razvoju muzičke scene. Treba da znamo koji su projekti od nacionalnog značaja i u koje projekte treba ulagati", naveo je Pavlović.

Okrugli sto o muzičkoj i muzičko-scenskoj djelatnosti u Srpskoj organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture. 

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop