• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi kadar: Gran pri za film "Crveni snijeg"

Najbolji kratki igrani film u selekciji kratke priče na festivalu "Prvi kadar" je film "Crveni snijeg" Luke Popadića

 Prvi kadar: Gran pri za film "Crveni snijeg" Izvor: MONDO

Internacionalni žiri 7. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar - Vizir stvarnosti" za najbolji kratki igrani film u selekciji kratke priče dodijelio je Gran pri "Stećak kneza Pavla" filmu "Crveni snijeg", u režiji Luke Popadića.

Predsjednik žirija Dragan Elčić rekao je Srni da je ova nagrada dodijeljena za razvoj dramskih odnosa koji prevazilaze formu kratkog filma.

"Gran pri 'Stećak kneza Pavla' za najbolji dokumentarni film u selekciji 'Eks Ju u fokusu' dodijeljen je filmu 'Zemlja', Hadži-Aleksandra Đurovića za poetski i stilski pristup u dokumentarnom postupku", potvrdio je Elčić.

Ova nagradu za najbolji dokumentarni film u selekciji "Evropa u fokusu" pripala je filmu "Delinkventi", u režiji Tamare fon Štajner za spoj univerzalnih poruka i odvažan pristup kompleksnim društvenim odnosima.

Specijalne diplome za posebno emotivan autorski pristup koji tretira teme života i prolaznosti dodijeljene su filmovima "Zjenica oka moga" u režiji Joseko De Linares iz Španije i "LJubav" u režiji Snježana Lalovića iz Republike Srpske.

Elčić je naglasio kvalitet i univerzalnost kratkog igranog programa za razliku od dokumentarnih filmova u selekciji "Eks Ju u fokusu", koji se isključivo zadržavaju samo na tematskom okviru.

"Sagledavajući evropske trendove u dokumentarnom filmu, selekcija 'Evropa u fokusu' ujedinila je priče o ljudskim pravima čovjeka i slobode, što je dominantan motiv. NJihova vrijednost je u razumljivim univerzalnim porukama i osjećanju bliskosti ma kom geografskom području one pripadale", prenio je Elčić mišljenje žirija.

Osim njega u stručnom žiriju bili su i režiser i filmski kritičar iz Srbije Marko Kostić i izraelski režiser Rami Kac.

Prema odluci Žirija novinara 7. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma "Prvi kadar" - Vizir stvarnosti nagrada Filmska klapa za najbolji dokumentarni film u selekciji "Dokument u tragu" dodijeljena je filmu "Putovanje", autora Stefana Đorđevića za izuzetnu sliku stanja monotonije osmosatnog radnog vremena jednog mašinovođe, koja ima smisao veoma dinamičke kompozicije u kojoj učestvuje i sam gledalac.

"Jednom riječju, to je film veoma vizuelne strukture koji u svakom pogledu nagoni na aktivno razmišljanje", rekao je Srni predsjednik Žirija novinara Vesko Kadić, režiser i filmski kritičar.

Filmska klapa za najbolji kratki igrani film u selekciji "Traganje" dodijeljena je autoru Marku Backoviću za film "Banatski trougao".

U tom filmu je jedna stvarnost, u kojoj su učestvovala tri pacijenta koji su, istovremeno, pobjegli iz tri različite mentalne ustanove, bila povod za stilizovanu igru čiji akteri jedan bizaran događaj interpretiraju unutar zatvorene trouglaste kompozicije: stvarnost - interpretacija događaja - novi smisao stvarnosti.

Ova nagrada u selekciji "Vizir stvarnosti – slobodna forma" pripala je filmu "Krug", u režiji Drage Latinovića i Ilije Galonje, a čija je poruka da "iz suviše sumorne stvarnosti zrači optimizam i želja za životom..."

Žiri novinara dodijelio je i specijalnu diplomu dokumentarnom filmu "Maskirci" u kojem je autor Mladen Milosavljević na temelju običnog seoskog rituala realizovao film simboličkog značenja, bez ikakve prekomjerne upotrebe filmskih parametara, ali sa veoma jasnom i odabranom filmskom porukom - pobijediti svako zlo, u nama i u zajednici kojoj pripadamo.

Osim Kadića, članovi Žirija novinara 7. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma, održanog u Istočnom Sarajevu od 28. do 31. oktobra, bili su i književnik i novinar Nedeljko Zelenović i novinar Ognjen Begović.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop