• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riješena misterija Tutankamonove smrti

Nije ni bolest, ni ujed zmije, već - saobraćajna nesreća.

 Riješena misterija Tutankamonove smrti Izvor: MONDO

Smrt dječaka faraona Tutankamona predstavljala je misteriju za naučnike već skoro čitav vijek, otkada je prije 91 godine otkrivena njegova grobnica.

Tijelo malog faraona na brzinu je balsamovano i sahranjeno 1323. godine prije nove ere, a tokom godina, kao uzrok njegove smrti navođeni su trovanje, bolesti kao što je guba, pa čak i ujed zmije.

Direktor Društva za istraživanje Egipta dr Kris Nonton otkrio je sada bez sumnje da je mali faraon stradao u saobraćajnoj nesreći.

"Postoje dokazi da su ga udarile kočije. Ima ozbiljne povrede grudnog koša i ekstremiteta, koje ukazuju na to da ga je pri velikoj brzini udarilo neko vozilo", rekao je dr Nonton, koji je imao uvid u bilješke nastale prilikom otkrivanja grobnice, koje do sada nisu objavljene.

"To objašnjava i balsamovanje i sahranu na brzinu, jer tadašnji lekari nisu bili navikli na unakažena tijela, već tela ljudi stradalih od bolesti ili starosti. Tutankamonovo tijelo bilo je izlomljeno, i sigurno je dosta krvario", rekao je on.

Doktor Nonton tvrdi i da je na brzaka odrađena procedura balsamovanja dovela do toga da se mumija spontano zapali u sarkofagu, što objašnjava zašto su dijelovi pronađene mumije nagorjeli, iako na sanduku nema tragova plamena.

(MONDO, Foto: YouTube)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop