• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dučićeva nagrada" Ranku Jovoviću

Otvorena manifestacija "Dučićeve večeri poezije" u trebinju.

 "Dučićeva nagrada" Ranku Jovoviću Izvor: MONDO

Dodjelom "Dučićeve nagrade" pjesniku Ranku Jovoviću na svečanoj akademiji pod nazivom "Ne okreći od mene glavu, Gospode", u Trebinju je počela tradicionalna kulturna manifestacija "Dučićeve večeri poezije".

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, otvarajući "Dučićeve večeri poezije", istakao je da je ova prestižna manifestacija na nov način oblikovala grad, ali i Hercegovinu.

On je najavio da će od iduće godine "Dučićev dan" biti uklopljen u "Dučićeve večeri poezije", izražavajući uvjerenje da će se time dobiti na kvalitetu.

O stvaralaštvu ovogodišnjeg laurata govorio je pjesnik Želimir Nikčević koji je istakao da je Jovovićeva lirika prožeta etičkom dimenzijom.

"Komplikovana biografija sa svim njenim sudbinskim lomovima direktno je izložena lirskoj obradi, a Jovović je jedan od onih rijetkih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju nego, naprotiv, svjedoče svojim životom jednako kao i svojim stihovima", naglasio je Nikčević.

Zahvaljujući za nagradu, Jovović je istakao da bi ovo odličje, možda, dobio u mladosti da je "bilo sreće i po volji Jovana Dučića".

"Gdje je god naša srpska zemlja tamo je naša otadžbina, tamo je Dučić. Naša otadžbina je sloboda i tako to osjećam. Da je pameti, Dučić bi i juče i danas bio dirigent srpske nacije", smatra Jovović.

U kulturnom programu Akademije stihove pjesnika kazivali su Nebojša Kundačina i Biljana Đurović, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, uz pratnju Hora "Banjalučanke", pod upravom dirigenta Mladena Matovića.

Publici su se predstavili i Dunja Simić, sopran, i Ana Simanić, mecosopran, iz Banjaluke uz klavirsku pratnju Dunje Marković, te Gudački kvartet i studenti četvrte godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta Banjaluka, u klasi Jelene Trepetove Kostić.

Među mnogobrojnim gostima Svečanoj akademiji prisustvovali su pjesnici - dobitnici Dučićeve nagrade - Matija Bećković, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović, Đorđe Sladoje i Rajko Petrov Nogo.

Svečanoj akademiji prethodilo je druženje pjesnika i učenika Gimnazije "Jovan Dučić" i promocija kataloga "Jovan Dučić u diplomatiji".

Drugog dana manifestavije, sutra, u 10.00 časova u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini biće služen pomen pjesniku Jovanu Dučiću, a potom će u zadužbini Branka Tupanjca biti otvorena izložba pod nazivom 1.700 godina Milanskog edikta.

U Muzeju Hercegovine pjesnik Rajko Petrov Nogo besjediće o 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, a potom će biti otvorena izložba akvarela, crteža i slika trebinjskog slikara Ljubomira Milojevića.

Od 20.00 časova u Domu kulture biće održano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

Ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije" biće završene u nedjelju, 10. novembra, pozorišnom predstavom "Posljednja pjesma" u Domu kulture.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop