• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć teatra večeras u 12 bh. gradova

Noć teatra ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište i iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene prostore.

 Noć teatra večeras u 12 bh. gradova Izvor: MONDO

Cjelonoćna manifestacija Noć teatra BiH, kada će scenski prostori biti mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti okupiće večeras 23 teatra, odnosno teatarskih grupa iz 12 gradova, piše Depo.

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica je četvrti put koordinator teatarske manifestacije Noć teatra BiH koja ima za cilj da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske izvedbe.

Program Noć teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu te prigodnu gastronomsku ponudu.

Noć teatra ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište i iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene prostore, radionice i da se upozna s glumačkim ansamblom i zaposlenicima pozorišta.

Radionica glume za učenike srednjih škola i studente bit će održana u 12 sati u Centru za kulturu "Sarajevo", a voditelj radionice Damir Kustura. Umjetnički program polaznika projekta Centra za mlade s gostima počet će u 18 sati.

Predstava "Dragi tata" čiju režiju potpisuju Ermin Bravo, Alen Muratović i Džana Pinjo bit će odigrana u 20 sati u Otvorenoj sceni Obala.

U Kamernom teataru 55 bit će odigrana predstava Dževada Karahasana "Koncert ptica" koju je režirao Aleš Kurt.

Osim Sarajeva, zanimljiv teatarski i neteatarski sadržaj očekuje se i u Amaterskom pozorištu "Neretva", Banjalučkom studentskom pozorištu, BNP Zenica, Centru za kulturu i obrazovanje Laktaši, Domu kulture Lukavac, Filozofskom fakultetu Zenica, Gradskom teatru Srebrenik, Gradskom pozorištu Jazavac iz Banje Luke, Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje Kakanj, Magacinu Kabare, Mostarskom teatru mladih 1974, Narodnom pozorištu RS-a, Narodnom pozorištu Tuzla, Pozorištu Prijedor, Teataru "Scena" te Teatru kabare Tuzla.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, povodom međunarodne manifestacije "Evropska noć pozorišta", koja se danas obilježava i u Srpskoj, uputio je čestitku svim pozorišnim kućama, stvaraocima i pozorišnim radnicima.

"Veoma je važno da pozorišta u Republici Srpskoj predstave svoja ostvarenja na međunarodnoj sceni, kao što je važno i gostoprimstvo koje pružaju pozorišnim stvaraocima iz svijeta, jer time svi postajemo bogatiji i potvrđujemo da umjetnički izraz ne poznaje granice", istakao je Mutabdžija u čestitki.

On je ukazao na važnost pripadnosti pozorišta iz Srpske velikoj evropskoj pozorišnoj porodici, koja je jedinstvena u obilježavanju ovog praznika.

"Pozivam sva pozorišta u Republici Srpskoj da širom otvore vrata i ugoste sve ljubitelje i istinske poklonike pozorišnog stvaralaštva, darujući im nezaboravne trenutke pozorišne čarolije na sceni. Svim glumačkim ansamblima želim mnogo uspjeha u izvedbama kojima će obilježiti ovu pozorišnu noć", istakao je Mutabdžija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop