• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Normativna gramatika srpskog jezika"

Knjiga Predraga Pipera i Ivana Klajna "Normativna gramatika srpskog jezika", u izdanju Matice srpske, kapitalno je djelo od izuzetne važnosti.

 "Normativna gramatika srpskog jezika" Izvor: MONDO

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić je napomenuo da je taj novi Matičin lingvistički projekat "veliki rezultat u standardizaciji srpskog jezika", kojim je zaokružen sistem suštinski važnih knjiga u toj oblasti, u koje se ubrajaju i "Pravopis srpskog jezika" iz 1993. godine, kao i "Rečnik srpskog jezika" iz 2007. godine.

Ta djela su neophodna za sam proces normiranja i standardizacije jezika, za utemeljenje i sprovođenje uspješne jezičke politike, koja do sada "nije bila dovoljno uspješna", rekao je Stanić i naglasio da se, zahvaljujući takvim knjigama, može valjano da njeguje jezička kultura.

Predsjednik MS je podsjetio da je rad na "Normativnoj gramatici" pokrenuo Odbor za standardizaciju srpskog jezika, a čitav projekat su finansirali Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja.

Govoreći o spektru normativnih kvalifikatora sadržanih u toj knjizi, poput prikladnije je, dopušta se, preporučuje se, bolje nego i mnogim drugima, prof. dr Rajna Dragićević je istakla da je ta normativna gramatika nastala na osnovu realnog jezičkog stanja.

Akademik Milorad Radovanović je istakao da je pred čitaocima kapitalno djelo srpske lingvistike i ocijenio da je ta gramatika okrenuta više budućnosti srpskog jezika.

Matica srpska je tom knjigom znatno upotpunila svoje djelo i poslove, kada je riječ o njegovanju standardnog srpskoj jezika, rekao je Radovanović i naglasio da smo tom gramatikom dobili eksplicitnu normu za ponašanje u našem sporazumijevanju srpskim književnim jezikom, u njegovom govornom i pisanom liku.

Akademik Klajn je napomenuo da je glavni autor te knjige profesor Piper.
"Jja sam bio više njegov pomoćnik i saradnik", rekao je Klajn i napomenuo da je on predlagao za normiranje primjere prije svega kad se ima u vidu medijski jezik.

Klajn je rekao da se u ovoj knjizi prvi put daje i sud o nekim novim pravilima, kao što su femininativi, odnosno nazivi ženskih zanimanja, koji se u posljednje vrijeme sve češće upotrebljavaju u javnom govoru.

Navedeni su i primjeri razrješavanja nedoumica u svakodnevnom medijskom jeziku, poput one da se može upotrijebiti i u selu Borovu i u selu Borovo.

Akademik Piper je naglasio da je jezička norma kičma književnog jezika i njegove stabilnosti i dodao da je ta jezička stabilnost važna za stabilnost kulture jednog naroda".

Napominjući da bi trebalo stalno njegovati i razvijati svijest o značaju jezičke norme, on je ocijenio da je ta norma ipak dinamička kategorija i mijenja se kao što se mijenja i jezik, ali s mjerom.

U toj knjizi nisu navedene neke odluke za vječnost, nego preporuke koje imaju osnovu u literaturi i iskustvu autora, kazao je akademik Piper i zaključio da bi trebalo da se ujedinjujemo oko normi i ova gramatika je pokušaj tog ujedinjavanja, u najboljoj namjeri.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop