• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marina Abramović ponovo šokirala Njujork!

Nova predstava "Život i smrt Marine Abramović" zapanjila i oduševila publiku na američkoj premijeri proteklog vikenda.

 Marina Abramović ponovo šokirala Njujork! Izvor: MONDO

Projekat je nastao kada je umjetnica srpskog porijekla zamolila avangardnog reditelja pozorišta i opere Roberta Vilsona da osmisli njenu sahranu. On je pristao, uz jedan uslov - da prikaže i njen život.

"Ako ste ikada maštali o sopstvenoj sahrani, nećete iz teatra izaći puni praktičnih savjeta. Ovaj komad muzičkog teatra je vizuelno sjajan, možda dramatično mutan, ali predstavlja zadovoljstvo blisko seksualnom za sve one koji su vatreni obožavatelji djela umjetnice", piše "Njujork tajms".

Komad je premijerno izveden u Mančesteru 2011, a sada su i Amerikanci imali priliku prvi put da ga vide. U planu je da u "Armoriju" bude na repertoaru do 21. decembra.

"Umjetnica je prisutna na bini - baš kao i u naslovu nedavne retrospektive u Muzeju MOMA. Predstava počinje sa tri ženske figure nalik vampirima, jer je Marina rekla da želi tri kovčega na svojoj sahrani. Otkrićete da je želju za samopovređivanjem dobila kada je željela da polomi sebi nos, da bi ga plastični hirurg rekonstruisao da bi ličio na nos Brižit Bardo. Vidjećete ogroman uticaj njene majke, jezive svađe među njima, otkrivanje zen budizma, gorenje kose, urezivanje zvijezde na stomaku, i mnoge druge bitne momente iz njenog života i odrastanja u Jugoslaviji", dodaje list.

Naraciju komada Abramovićeva i Vilson su povjerili glumcu Vilijemu Defou. Osim Marine i njega, nastupa Entoni iz grupe "Anthony and the Johnsons", kompoziciju potpisuje Vilijam Basinski, a tekstove i dio muzike Svetlana Spajić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop