• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčitanije knjige u 2013.

Među najčitanijim djelima u godini na izmaku bila je knjiga "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija

 Najčitanije knjige u 2013. Izvor: MONDO

Svake godine, pa tako i ove, svjetski književni forumi prave presjek najboljih knjiga, a najveći svjetski portal za ljubitelje knjige Goodreads.com objavio je književna djela po kojima će se 2013. godina pamtiti.

Među najčitanijim djelima u godini na izmaku bila je "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija. Autor svjetskih bestselera "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca" nakon šest godina se vratio s romanom u kojem donosi emotivnu, provokativnu i nezaboravnom priču o tome kako volimo i kako odluke koje donosimo odjekuju pokoljenjima, pišu "Nezavisne novine".

Ovu godinu, bar kada je književnost u pitanju, obilježila je i knjiga "Inferno" Dena Brauna - djelo koje će razdrmati, zavesti, očarati i natjerati da svijet posmatrate drugačijim očima.

Ako bi imao priliku da se opet rodiš šta bi uradio - pitanje je koje odjekuje u romanu "Život poslije života" Kejt Atkinson, koji je takođe privlačio veliku pažnju čitalaca širom svijeta tokom 2013. godine.

Nil Gaiman autor je knjige "The Ocean at the End of the Lane", koji donosi priču o povratku glavnog junaka u rodno selo nakon 40 godina, gdje se prisjeća jezivih susreta s nadnaravnim bićima. Čak i oni koji ne vole naučnu fantastiku bili su fascinirani stilom pisanja, kao i samom temom ovog djela.

Posljednjih godina u velikoj mjeri su zaživjele i elektronske knjige, no pisanu riječ u njenom izvornom obliku još ništa ne može da zamijeni. Svjesni su toga i mnogobrojni autori koji su ove godine zahvaljujući svom talentu za pisanje mnogima, bar nakratko, uljepšali dane. Priču koju mogu da s uživanjem čitaju i stariji i mlađi smislila je autorka Rainbov Rovel, koja je napisala djelo "Eleanor i Park" o dvoje djece koji su se zaljubili u autobusu, te priča o tome kako i odrasli mogu da vole. Knjiga je tokom cijele godine bila izuzetno prodavana u svim knjižarama u svijetu.

Pisac čija djela svake godine obavezno završe na listama najčitanijih je i Stiven King. Ove godine objavio je knjigu pod nazivom "Doctor Sleep", za koju se pribojavao da će je čitaoci porediti s njegovim prethodnim djelima. Međutim, sva bojazan je nestala kada se ona našla među čitaocima i potpuno samostalno došla na listu najprodavanijih knjiga u godini na izmaku.

Ljubavna tematika uvijek je imala i imaće najviše poklonika, a zna to i Džesika Bird koja je pod pseudonimom Dž. R. Vard napisala 11 romana. Posljednji u nizu je bio "Lover at Last", čija je tematika, sudeći po broju prodatih primjeraka, i više nego zanimljiva čitaocima.

Šta su čitali Banjalučani?

Ljubitelji pisane riječi u gradu na Vrbasu imaju sličan ukus, bar kada je beletristika u pitanju, kao i svjetski čitaoci. U banjalučkoj knjižari "My Book" kazali su da je djelo "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija bilo najprodavanije tokom ove godine. Kada su u pitanju domaći autori, "Spas" Isidore Bjelice obilježio je 2013. godinu. U knjižari "Kultura" među najtraženijim djelima bili su i "Rukopis otkriven u Akri" Paula Koelja, te knjiga Novaka Đokovića "Serviraj za pobjedu", ali i "Znamenje anđela" Dejana Stojiljkovića. U knjižari "My Book" dodali su da je među najtraženijim knjigama bila i "Gnusoba" Svetislava Basare, kao i "Inferno" Dena Brauna, pišu "Nezavisne novine".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop