• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NPRS: 180 predstava, 38.000 gledalaca u 2013.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske je u ovoj godini odigrano više od 180 predstava, a predstave je odgledalo više od 38.000 posjetilaca.

 NPRS: 180 predstava, 38.000 gledalaca u 2013. Izvor: MONDO

To je rekao Srni direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković.

Novaković je rekao da je nacionalno pozorište u ovoj godini imalo oko 30 gostovanja, te da 2013. godinu završava sa premašenim planom, a odigrano je više premijera nego što su imala sva pozorišta u BiH zajedno.

"Učestvovali smo na svim značajnijim pozorišnim festivalima u regiji, bili na gostovanju u Beču, a imali smo dosta posjeta i aktivnosti pozorišta iz regiona", naglasio je Novaković.

On je podsjetio da je Narodno pozorište iz Sarajeva u Narodnom pozorištu Republike Srpske igralo operu i balet, a uspostavljena je međuentitetska saradnja kada je riječ o onim sadržajima i programima koje Narodno pozorište Republike Srpske nema.

Novaković je naglasio da je Narodno pozorište Republike Srpske zadovoljno osvojenim nagradama i priznanjima, te dodao da je sve ostvareno zahvaljujući entuzijazmu i zalaganju ljudi u nacionalnom teatru, kao i razumijevanju pojedinaca iz grada Banjaluka.

On je rekao da se građani Srpske vraćaju pozorištu, a banjalučka publika zna da prepozna pozorišnu vrijednost, da je nagradi i da cijeni trud, znanje i energiju koja je uložena kako bi se napravili pozorišni komadi.

Novaković je rekao da u Narodnom pozorištu Srpske od sredine januara počinju pripreme na komadu "Pravednici" Alberta Kamija, a u februaru "Kandilo u Rozarijumu" prema nagrađenom tekstu na prošlogodišnjem konkursu.

"U januaru raspisujemo konkurs za najbolji dramski tekst, koji svake druge godine dodjeljuje Narodno pozorište Republike Srpske, a selektor Željko Stjepanović analizira predstave iz regije koje treba da dovedemo za `Teatar fest`", naveo je Novaković.

On je podsjetio da se naredne godine obilježava 80 godina od izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, ističući da je konstituisan Organizacioni odbor, na čijem je čelu predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

"U pripremi je monografija Narodnog pozorišta Republike Srpske povodom 80 godina izgradnje Narodnog pozorišta i 85. sezone igranja u nacionalnom teatru, čiji je pokrovitelj predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić", rekao je Novaković.

On je najavio da će u ponedjeljak, 30. decembra, Narodno pozorište Republike Srpske posjetiti ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, kojem će zaposleni u teatru uručiti zahvalnicu za sve ono što je Ministarstvo civilnih poslova BiH učinilo u cilju unapređenja i rada Narodnog pozorišta Srpske.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop