• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U potrazi za savršenom pop pjesmom

U banjalučkom DFK pabu u četvrtak je održana promocija knjige Sanjina Štrbca "Žeton za najdraži vurlicer".

 U potrazi za savršenom pop pjesmom  Izvor: MONDO

Knjiga banjalučkog autora izašla je u izdanju kuće "Bina", a radi se o jedinstvenoj antologiji razgovora o popularnoj muzici i kritici sa nekim od najznačajnijih rok kritičara i teoretičara pop kulture.

U knjizi su zabilježeni razgovori sa radio-voditeljima, urednicima, rok novinarima i promoterima - od Slobe Konjevića i Mome Rajina, preko Žikice Simića, Dragana Ambrozića i Gorana Terzića, do Aleksandra Kostića, Aleksandra Jankovića, Igora Mitića i Vladimira Skočajića. Autor je razgovarao sa ukupno 21 sagovornikom.

"Osnovni motiv mi je bio da vidim šta se dešava sa ljudima koji su nam zadnjih 30, 40, pa i 50 godina predstavljali muziku, ljudima koji su bili između muzičara i slušalaca.

U knjizi se nalazi mnoštvo podataka, grupa, ljudi, autora, novinara…Tu se nalazi i cijeli istorijat nezavisne studentske rok štampe, od kraja 70-ih pa naovamo.

Knjigu sam nazvao po Vurliceru, marki džuboksa, jer u njoj svaki od sagovornika svojom pričom ubacuje najdraže ploče i pjesme u lični vurlicer", kaže Sanjin Štrbac u razgovoru za MONDO.



Rok kritičari su glavne zvijezde ove knjige, pa smo zamolili autora da nam kaže Top 5 domaćih muzičkih kritičara, što je on sa zadovoljstvom i učinio. 

Top lista 5. najboljih domaćih rok kritičara, u izboru Sanjina Štrbca:

1. Žikica Simić  
2. Moma Rajin 
3. Goran Terzić
4. Aleksandar Delibašić
5. Stanislav Žabić


Na kraju razgovora, Štrbac je napomenuo da su "svi sagovornici fini i pristojni ljudi koji rade svoj posao iz ljubavi prema popularnoj muzici i prema savršenoj pop pjesmi".

U svakom slučaju, "Žeton za najdraži vurlicer" vrijedan je doprinos skromnoj rok bibliografiji na našem jeziku i nezaobilazno štivo za sve one koji su odrasli slušajući muziku i gledajući filmove uz Džuboks, Rock, Pop Rock, Ritam, Student, Polet i Vreme zabave.



Na banjalučkoj promociji ove knjige specijalna gošća bila je Danijela Bogdanović, profesor na odsjeku Pop kultura Univerziteta u Liverpulu, a razgovor sa autorom vodio je poznati rok novinar Branko Predojević.

Goste DFK paba zabavljao je i opuštao gitarski duo Stana i Jova, a naredna promocija i tribina povodom izlaska knjige zakazana je za 24. januar u beogradskom Domu Omladine.

(Siniša Stanić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop