• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeno blago iz ahajskog perioda u Peli

Otkriveno blago u rodnom mestu Aleksandra Velikog

 Pronađeno blago iz ahajskog perioda u Peli Izvor: MONDO

Arheolozi su pronašli veće količine nakita, oružja i grnčarije u jednoj nekropoli nadomak Pele, na severu Grčke, rodnom mestu Aleksandra Velikog, saopšteno je iz grčkog ministarstva kulture.

U iskopinama na lokaciji velike nekropole pronađene su 43 grobnice iz perioda 650-279. p.n.e. koje daju uvid u rani razvoj makedonskog carstva koje se, u doba Aleksandrovih pohoda, prostiralo do Indije.

Među najinteresantnijim otkrićima spadaju grobovi 20 ratnika iz kasnog ahajskog perioda (580-460. p.n.e.), ističe se u saopštenju ministarstva.

Pojedini vojnici su sahranjeni sa bronzanim šlemom i gvozdenim mačem i nožem. Oči, usta i grudi su im prekriveni zlatnom folijom, ukrašenom crtežima lavova i drugih životinja, simbolima kraljevske moći,prenosi Rojters.

Vođa arheološkog tima koji već osam godina radi na ovoj lokaciji, Pavlos Hrizostomu, kazao je da je otkriće od neprocenljivog istorijskog značaja jer pomaže u rasvetljavanju makedonske kulture u ahajskom periodu.

On je objasnio da sada postoje dokazi o vojnoj organizaciji makedonskog društva koje je imalo prekomorske trgovačke postaje, osnovane već u drugoj polovini VII veka p.n.e.

U nekropoli su, takođe, pronađeni i ostaci 11 žena iz ahajskog perioda sa zlatnim i bronzanim ogrlicama, naušnicama i broševima.

Devet grobova datira iz kasnog klasičnog ili ranog helenističkog perioda, tj. iz vremena smrti Aleksandra Velikog 323. p.n.e.

Aleksandar Makedonski, čiji je otac Filip II ujedinio gradove-države antičke Grčke, osvojio je većinu poznatog sveta u svoje vreme pre nego što je umro u Vavilonu u 32. godini života.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop